Foto: Kurir

Tv ekran

EMIR KUSTURICA POSLE 8 GODINA SPREMA NEŠTO NOVO: "Film ne treba da govori rečima nego smislom"

Kultura

Reditelj Emir Kusturica ponosan je na svoj tek završeni Kustendorf. Njegov festival bio je prilika da se svetla pozornice još jednom usmere i na njegovo delo jer je svoj poslednji film snimio pre osam godina.

Promofoto: Ustupljene fotografije

Bilo je to ostvarenje "Na mlečnom putu" s Monikom Beluči u glavnoj ulozi. Kusturica uskoro putuje za Rusiju, gde će snimati svoj novi film. Ali dobitnik dve Zlatne palme na Kanskom festivalu za filmove "Otac na službenom putu" i "Podzemlje" na stolu ima još nekoliko dobrih scenarija.

foto: Printscreen

- Idem za Rusiju, ali neću raditi samo jedan film - otkrio je reditelj za TV Ekran i kratko prokomentarisao da je zadovoljan ovogodišnjim izdanjem svog festivala.

- Konačno da se poklopi moj ukus i ukus žirija - sa osmehom je istakao i dodao: - Stigli smo do punoletstva. Hvala autorima za socijalnu svest koju su ugradili u svoje filmove, što imaju saosećanje za sirotinju. To saosećanje sa sirotinjom je velika stvar. Time sam se bavio čitav život. Kad sam napravio prvi film, u Sarajevu su mi rekli: "Pusti, Kusta, sirotinju, daj malo glisera, automobila, zgodnih žena..." Danas smo gledali film "Disco Boy", koji je savršen. To je film koji ne govori mnogo, koji ne brblja, ne govori rečima nego smislom - rekao je Kusturica.

foto: Kurir

Inače, od domaćih dogometražnih filmova publika je na Kustendorfu mogla da pogleda samo "Lost Country" Vladimira Perišića. Reditelj je ponovio da naši autori moraju da budu originalni, a ne da kopiraju teme iz sveta.

foto: Kurir

- Kustendorf se ne bori samo za očuvanje identiteta arhitekture ovog naroda, nego za očuvanje onoga što vredi, što smo mi u periodu crnog talasa ili u zlatnom periodu zabavnog filma napravili u bivšoj Jugoslaviji, uglavnom u Srbiji, i time postavili standard koji je meriv sa svim onim što se dešava u čitavom svetu. U međuvremenu smo izgubili taj status. Pravimo filmove koji su, kako je pokojni Šibo Krvavac govorio, trkopiš filmovi. Prave se samo da bi bili napravljeni, a ne da bi sadržajno i formalno odgovorili vremenu u kome živimo - poručio je reditelj. Na Kustendorfu je učestvovalo 17 kratkih filmova, čiji su autori na festival došli sa svih meridijana.

Sam ulazak u krug odabranih veliki je uspeh, jer je na konkurs bilo prijavljeno čak 536 ostvarenja.

Bonus video: