Foto: Petar Aleksić

sigurnost

ŠTA U SLUČAJU NOVE PANDEMIJE: EU ulaže još 12 miliona evra u srpsko zdravstvo i 35 laboratorija da budemo spremni za nove krize!

Društvo

Pandemija kovida pokazala je da niko ne zna kakve nam sve opasnosti po zdravlje prete u budućnosti, i stoga je EU izdvojila 12 miliona evra kako bi pomogla zdravstvenim ustanovama u Srbiji da efikasno odgovore na buduće krizne situacije!

foto: Petar Aleksić

U okviru projekta koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, u Srbiji će do 2027. godine biti rekonstruisano i opremljeno 35 referentnih mikrobiokloških laboratorija u Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Pored toga, biće unapređen postojeći sistem e-Zdravstva i platforme koja će omogućiti lekarima da u realnom vremenu imaju proistup istoriji bolesti i terapiji pacijenata, dok će postojeći Registar rizika od katastrofa biti nadograđen podacima o zdravstvenim rizicima, na osnovu čega će lokalne vlasti moći bolje da se pripreme.

foto: Petar Aleksić

- Obezbedićemo bolje i modernije laboratorije, bolje upravljanje podacima, zdravstveni kartoni pacijenata biće modernizovani, a težimo i većoj pripremljenosti za vanredne situacije u zdravstvu. Zdravstveni radnici zaslužuju da imaju najažurnije podatke i najbolju opremu kako bi mogli da da rade ono u čemu su najbolji - da leče ljude i spasavaju živote - poručio je Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji na konferenciji "EU za zdravstveni sistem Srbije".

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da su ovakvi projekti posebno značajni za Srbiju, jer je približavaju standardima EU u pogledu nadzora i kontrole nad zaraznim bolestima, kao i otpornosti sistema javnog zdravlja:

foto: Petar Aleksić

- Potrebno je sve one koji su spremni da menjaju stvari na bolje umrežiti, uskladiti, sinhronizovati da bi sva ta znanja i veštine proizveli sinergiju koja će nam omogućiti pouzdan i siguran zdravstveni sistem. Još jedna tačka u tom delovanju je svakako digitalizacija zdravstvenog sistema.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da se razgovaralo i o mogućnosti dalje digitalizacije i upotrebe veštačke inteligencije u svrhu daljeg unapređenja rada:

- Takođe, 2026. godine 150 opština će biti spremnije za bolje reagovanje u vanrednim situacijama.

Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP u Srbiji, rekao je da je u planu i nadograđivanje postojećeg Registra rizika od katastrofa podacima o rizicima po javno zdravlje:

foto: Petar Aleksić

- Na taj način sve nadležne institucije moći ce da planiraju, predviđaju i prate razvoj vanrednih situacija sa implikacijama po javno zdravlje. Fabio Skano, direktor Kancelarije SZO u Srbiji, istakao je da se "vanredne situacije ne mogu uvek predvideti, ali ono što možemo da uradimo je da pripremimo sistem da odgovori na njih":

- Iako je istina da zdravlje nije sve, svi znamo da bez zdravlja nemamo ništa! Učesnici konferencije obišli su jednu od referentnih laboratorija u "Batutu", koja će takođe biti unapređena. Prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje, rekla je da se spremamo za nove neizvesnosti.

foto: Petar Aleksić

- Zarazne bolesti ne poznaju za granice. Ne znamo čime smo okruženi i svedoci smo da se različiti uzročnici zaraznih bolesti iz dana u dan menjaju, ali primenom znanja i uslova u kojima će naše laboratoirije raditi i upotrebom novih metoda, poput sekvenciranja, radićemo još brže nego do sada.