Foto: Printscreen YT

na današnji dan pre 23 godine

NAJJAČI JUGOSLOVEN UBIJEN ISPRED STADIONA PARTIZANA Gidra bio Ginisov rekorder, radio sa Medžikom i Švarcenegerom "ČUDO IZ SRBIJE"

Crna Hronika
> 12:24h

Na današnji dan pre 23 godine u sačekuši ispred Teniskog kluba Partizan u Beogradu ubijen je Miodrag Stojanović Gidra (51), sportski funkcioner, bivši bokser, kaskader, Ginisov rekorder u disciplini trbušni sklekovi i nezvanično najjači Jugosloven uz Marijana Matijevića. I dan-danas izvršioci i motivi ubistva su i dalje nepoznati.

Tog 18. februara 2001. maskirani neidentifikovani napadač čekao je da Stojanović uđe u svoj "audi“, a potom je u njega ispalio šest hitaca iz pištolja. Jedan metak Gidru je pogodio u vrat, a pet u grudi.

Napadač je potom otrčao do "micubišija“, parkiranog nedaleko od lica mesta, gde ga je čekao saučesnik, a potom su pobegli ka stadionu Crvene zvezde. Na lice mesta ubrzo su stigle policijske patrole. Policajci su kod Gidre pronašle pištolj ali slavni sportista nije stigao da ga upotrebi.

foto: Printskrin

Miodrag Stojanović Gidra važio je za najjačeg Jugoslovena. Nije bilo borilačkog sporta kojim se nije bavio tokom života, bio je bokser, kik-bokser, MMA borac. Gidrino ime je upisano u Ginisovu knjigu rekorda jer je 1986. godine uradio za 24 sata 29.449 trbušnih sklekova. Umeo je da uradi 50 sklekova za 10 sekundi.

Gidra je rođen je 1950. godine u Crnoj Gori. Iako ekonomista, celog života bavio se raznim borilačkim veštinama. Karijeru najjačeg Jugoslovena, kako su govorili oni koji ga znaju, počeo je kad je došao u Beograd, na studije. Ali, vrlo brzo okrenuo se sportu, pre svega boksu.

Trenirao je u bokserskom klubu Crvena zvezda, čiji je direktor bio početkom devedesetih godina. Osamdesetih, gotovo da nije moglo da se desi da se u Beogradu pojavi neki žestok momak a da Gidra (nadimak koji ga je pratio celog života) ne odmeri s njim snagu, u fer borbi, bez oružja. I gotovo uvek pobedi. Slovio je za fajtera koji nikada nije tukao slabijeg od sebe.

U međuvremenu, 1993. godine, otputovao je u Los Anđeles gde se narednih godina bavio i filmom. Bio je scenarista i glumac u filmu "Rođen kao ratnik". Film je proglašen za naš prvi akcioni film. U Americi je sarađivao s Arnoldom Švarcenegerom, Medžikom Džonsonom, Ralfom Milerom, i zaradio nadimak "čudo iz Srbije", jer ih je već pri prvom susretu šokirao fizičkom snagom.