Foto: Petar Aleksić, Shutterstock

bravo

VELIKI USPEH RTS: Evrovizijski kanal prenosi finale PZE, na festival stiže velika zvezda, a evo šta na to kaže OLIVERA KOVAČEVIĆ

Pop kultura

Ovogodišnje finale Pesme za Evroviziju 2024. gledaće ceo svet jer će biti direktno prenošen preko zvaničnog evrovizijskog kanala na Jutjubu, saznaje Kurir.

Ovo je veliki uspeh za Srbiju i za RTS kao organizatora festivala jer je to potvrda da posebno cene naš festival, koji je postigao ogromnu gledanost u celom regionu. Informaciju koju smo dobili potvrdila je Olivera Kovačević, urednica i supervizor PZE 2024.

- Ova odluka Evrovizije je veliki kompliment za RTS i za PZE. To znači da je u Evropi prepoznat kvalitet našeg festivala, a pre svega takmičara, a onda i organizacije i vizuelnog identiteta - kaže Kovačevićeva.

foto: Andreja Damnjanovic

Inače, evrovizijski kanal dosad je prenosio samo švedski festival Melodi (godišnji festival zabavne muzike koji organizuju švedska radio-televizija). Popularnost PZE poslednjih godina proširila se izvan granica Srbije, pa tako i gledaoci iz Bosne, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i drugih susednih zemalja rado prate izbor našeg predstavnika za Evroviziju.

Poslednjih dana došlo je do promene na kladionicama kad su u pitanju favoriti za pobedu na PZE. Ako je suditi po kvotama, najveće šanse za pobedu na Pesmi za Evroviziju ima Anđela Ignjatović Breskvica, dok je na drugom mestu Teja Dora s pesmom "Ramonda", trećem Konstrakta "Novo, bolje", četvrto mesto Zorja s pesmom "Lik u ogledalu" i na petom mestu Zejna s pesmom "Najbolja".

foto: Damir Dervišagić, Marina Lopičić, Nemanja Nikolić

Donedavno je po kladionicama najveću šansu za pobedu imala Teja Dora, međutim, stanje se naglo promenilo, pa se sada na prvom mestu nalazi Breskvica s pesmom "Gnezdo orlovo", zbog koje je bila na meti kritika.

U oba polufinala u takmičenju Pesma za Evroviziju predstaviće se po 14 kompozicija, a najboljih osam iz svakog polufinala boriće se 2. marta u velikom finalu za pobedu, a najbolja po glasovima publike i stručnog žirija predstavljaće Srbiju na Pesmi Evrovizije u Malmeu.

foto: Printscreen YouTube

Dve decenije hita "Lane moje": Željko specijalni gost

Kao i svake godine, i ovaj put u finalu biće nekoliko specijalnih gostiju koji će nastupiti u revijalnom delu. Nezvanično saznajemo da će jedan od njih biti Željko Joksimović, a povod je 20 godina od njegovog učešća na Evroviziji, kada je predstavljao Srbiju i Crnu Goru s pesmom "Lane moje".

Joksimović je tada osvojio visoko drugo mesto, odmah iza ukrajinske pevačice Ruslane, a njegova pesma postala je hit širom sveta.

foto: Kurir

Bonus video: