Kako je Oliver očistio budžet

PLJAČKA: Dulić dao familiji 17 miliona državnih para

Za posao sanacije deponije u Subotici bivši ministar isplatio novac iz Fonda za zaštitu životne sredine očevoj firmi „DG kompani“

Politika
> 04:18h

BEOGRAD - Ko će kome ako ne svoj svome. Za angažovanje firme „DG kompani d.o.o.“ iz Subotice, čiji je vlasnik Ivan Dulić, otac bivšeg ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja, na sanaciji deponije u tom gradu Fond za zaštitu životne 2010. godine platio je 16, 8 miliona dinara. Novac je, kako prenosi sajt Pištaljka, isplaćen kad je predsednik Upravnog odbora fonda bio tadašnji ministar Oliver Dulić, dok je ugovor o izvođenju radova između JKP „Čistoća i zelenilo“ iz Subotice i „DG kompani“ potpisao njegov brat Igor Dulić, inače direktor firme. Fond je odobrio gradu Subotici 16,8 miliona dinara za sufinansiranje projekta „Fazna sanacija, zatvaranje i rekultivacija deponije u Subotici“. Ugovor je potpisan 17. marta 2010, dok je tek naknadno JKP „Čistoća i zelenilo“ (25. marta) dostavilo fondu specifikaciju planiranih radova na deponiji. Zatim, tek nakon što je Dulić odobrio sredstva, JKP i gradonačelnik Subotice (15. aprila 2010) potpisuju ugovor o sufinansiranju projekta i na kraju se sve pare s računa JKP prebacuju na račun firme „DG kompani“. Grad je, dakle, bio samo „protočni bojler“ između fonda i preduzeća „DG kompani“. Kako je Kurir u četvrtak objavio, firma porodice Dulić posao sanacije deponije u Subotici dobila je u tenderskom postupku na krajnje diskutabilan način i to za 47 miliona dinara. Gde je razlika od oko 30 miliona dinara? Igor Dulić objašnjava da su radovi obavljeni za 16,8 miliona dinara, a onda je ugovor prekinut pošto više nije bilo novca. - JKP „Čistoća i zelenilo“ raspisalo je javni konkurs i ja sam se javio i pobedio. Rađeni su radovi za 16,8 miliona dinara, a onda je ugovor prekinut jer nije bilo više novca. Deo poslova koje su nam oni dali i za koje je bilo para mi smo uradili pošteno - kaže Igor Dulić i dodaje da nije znao da je porodičnoj firmi „DG kompani“ pare dao Fond za zaštitu životne sredine. - Ne znam odakle je išao novac, direktor JKP mi je rekao da novac obezbeđuje grad - kaže Igor Dulić.

Dulići trostruko brži Tendersku dokumentaciju za dobijanje posla sanacije deponije preuzelo je šest preduzeća. Ponudu su dostavila samo dva: „DG kompani“ i „Ekspres-servis d.o.o.“. Interesantno je da „Ekspres“ u ponudi navodi da planira angažovanje dva podizvođača i da mu treba 65 dana kako bi okončao radove na sanaciji deponije, dok su iz firme Dulićevih naveli da će posao vredan 47 miliona dinara okončati za 20 dana i to samostalno, bez angažovanja podizvođača. Iako trostruko brži, nisu završili posao. Čakanj kupio Duliću satove? Verica Grgurović, predsednica udruženja „Spas“, koje se bavi razotkrivanjem organizovanog kriminala u Subotici, tvrdi da je Oliver Dulić umešan u kriminalne radnje u ovom gradu. - Taj bazen je u momentu obračuna koštao šest miliona evra, a firmi Predraga Petričevića odmah je isplaćeno 70 odsto za izvođenje radova, dakle oko 4.200.000 evra. Kada tome dodamo da je Petričević kao osumnjičeno lice nedavno zbog utaje poreza i pranja para saslušan u Beogradu, jasno je da je Oliver Dulić samo kurir Tomislavu Karadžiću, Čakanju Lajošu i Jožefu Kasi u cilju prikrivanja njihovih kriminalnih radnji. Zbog toga Oliver tako grčevito vodi bitku sa medijima - mora da opravda satove za koje sumnjamo da mu je poklonio Čakanj Lajoš jer je njegova picerija „Bos“ ekspozitura stranke. Kasa nije hteo da komentariše ove navode, dok su ih Karadžić i Lajoš odbacili kao apsolutno neistinite.

- Nisam Oliveru Duliću kupio satove. Jedino što sam mu ikada poklonio jeste boca šampanjca kad mu se rodila ćerka - rekao je Lajoš. (K. B.)