Vranjska pijaca, Foto: T.S.

redovno pazare od nje

KAD SUZANA SVOJU ROBU DONESE U VRANJE NA PIJAC, ODMAH PLANE Nekad ih imala svaka kuća u Srbiji i zvali ih umit! Znate li šta je to

Srbija

Seljačke metle Suzane Manić iz bujanovačkog sela Karadnik retko kada se duže zadrže na tezgi kad god ih ona iznese na pijacu u Vranju.

Znajući njihov kvalitet, Vranjanci ih rado kupuju za svoja dvorišta gde su se pokazale neprikosnovenim. Mnoge ove metle vrate u detinjstvo kada ih je svako seosko domaćinstvo imalo ispred ulaznih vrata.

Kako se mete zemljani pod

Pamte i kako su njima njihove majke i bake nedeljom mele kuću. Najpre bi, kažu, zemljani pod naprskale vodom na kockice, a onda bi ga pomele ovom metlom, izvetrile i sredile kuću, a potom bi je celu okadile kandilom kako bi je očistile od negativne energije.

Posebno je, prema njihovim rečima, bilo zanimljivo u vreme slava i narodnih svetkovina. Tada bi domaćice napravile najjače i najlepše metle i pošto bi pomele svoja dugačka dvorišta krenule bi zajedno sa ostalim komšinicama da pometu i urede prostor na kome bi se narod okupljao.

U nekim selima u Jablaničkom okrugu takva metla se zove – umit.

foto: Youtube Printscreen

Nažalost, od kako su seoska dvorišta počela da poprimaju izgled gradskih, ova vrste metle je sve manje u upotrebi. Iako to Suzana zna, ona ipak proizvodi ovu seljačku metlu na svom imanju za svoje, ali i potrebe svojih sugrađana koji je poslednjih godina redovno pazare od nje.

Ovu vrstu metle Suzana proizvodi na način na koji se oduvek primenjivao u njenom kraju. Otuda će i ovog marta u svom dvorištu na najpogodnijem mestu da zaseje njeno seme koje će da rasadi u bašti negde oko Duhova.

Zasađene metle bere u jesen

Svaki koren metle će zasaditi na određenom razmaku kako bi mogao da napravi dobar grm.

“Tokom rasta i razvoja samo ih treba redovno polivati i nekoliko puta okopati i rezultat neće izostati”, kaže Suzana.

Zasađene metle naša sagovornica bere u jesen. Pre nego ih doveze kući, polomi njihove stabljike na desetak santimetara iznad zemlje i ostavi nekih desetak dana da se oslobode suvišne vlage. Ovako osušene metle ona zatim skladišti na suvom mestu ispod neke šupe. I dok one tu nastavljaju da se suše, Suzana od starih nastavlja da pravi metle za prodaju.

“Od svakog grama gledam da napravim adekvatnu metlu. Najpre iskidam manje grmove i pošto ih složim u lep buket, lepo uvežem jačim kanapom i na kraju sekirom presečem zadnji kraj. Ovako pripremljene metle potom prelijem vrelom vodom i ostavim da se iscede”, zaključuje ona.

Kurir.rs/Jugmedia