Foto: You Tube

SEĆATE LI SE MILADINA ŠOBIĆA? Pričali da će biti veći od Balaševića, nestao posle STRAŠNE TRAGEDIJE, evo kako izgleda danas

Stars

Crnogorski kantautor važio je za jednog od najcenjenijih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije, a onda je preko noći njegova karijera ugašena. Posle tragedije, Miladin je odlučio da se povuče iz sveta muzike.

foto: Printskrin

Miladin Šobić je rođen 7. januara 1956. u Nikšiću gdje je odrastao i završio srednju školu. Nakon srednje škole odselio se u Dubrovnik, gde je upisao Fakultet za turizam.

U studentskim danima je i napisao svoje najpoznatije pesme, a 1975. je snimio je prvi singl „To sam ja“/„Zazvoni zvono“.

Objavio je dva albuma, „Ožiljak“ (Diskoton 1981) i „Umjesto gluposti“ (Diskoton 1982), koji je dostigao platinasti tiraž. Takođe je snimio i treći album, „Barutana ljubavi“ koji nikad nije objavljen.

Naime, nakon teške bolesti i smrti svoje sestre, Šobić je prestao da se bavi muzikom i povukao se iz javnog života. Nakon toga, vratio se da živi u svoj rodni grad, Nikšić, a o njemu su počele da kruže razne legende.

foto: Printscreen/Youtube

Kolika je snažna autorska figura bio svedoči i to da je u jednom intervjuu Đorđe Balašević izjavio da otkad Šobić ne svira, on više nema pravog konkurenta.

- Činjenica je da sam Miladina Šobića voleo i da je tada postojala jedna dobra i interesantna plejada kantautora. Miladin je mnogo bliži Ibrici Jusiću, vrstan gitarista… To su bile neke šansonjerske večeri koje su bile u zaista dobroj konkurenciji - izjavio je jednom prilikom Balašević.

foto: Printscreen YT

Iako se pričalo o Šobićevom povratku, on se nikada nije vratio muzici. Početkom 2013. godine Šobić je usled moždanog udara primljen u nikšićku hitnu službu. Nakon ukazane pomoći hitno je prebačen na kliniku za neurohirurgiju u Klinički centar Crne Gore, gde je operisan.

Šobić je te godine dobio i najveće priznanje Nikšića, nagradu „18. novembar“. Početkom 2014. na kompakt disku reizdati su njegovi albumi, a celokupan prihod od prodaje išao je u fond za njegovo lečenje. Godine 2016. je dobio godišnju nagradu "13. jul", a zatim i status istaknutog kulturnog stvaraoca u Crnoj Gori.

Kurir.rs/Blic

Bonus video: