Foto: Shutterstock

manipulacija tehnologijom

POČEO RAT VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM: OpenAI optužio New York Times da je hakovao ChatGPT

OpenAI je zatražio od saveznog sudije da odbaci delove tužbe Njujork Tajmsa za autorska prava protiv njega, tvrdeći da su novine hakovale chat bot ChatGPT i druge sisteme veštačke inteligencije kako bi generisali lažne dokaze za slučaj.

Tech

OpenAI je na saveznom sudu u Menhetnu, u ponedeljak naveo da je pomoću tehnologije Tajms izazvao reprodukciju svog materijala putem „obmanjujućih uputstava koja očigledno krše uslove korišćenja OpenAI-a“.

„Navodi u pritužbi Tajmsa ne ispunjavaju njegove čuvene rigorozne novinarske standarde“, rekao je OpenAI. „Istina, koja će izaći na videlo u toku ovog slučaja, je da je Times platio nekome da hakuje OpenAI proizvode.“

foto: Shutterstock

OpenAI nije imenovao „unajmljenog plaćenika“ za koga je rekao da je Tajms koristio da manipuliše njegovim sistemom i nije optužio novine za kršenje zakona protiv hakovanja.

„Ono što OpenAI bizarno pogrešno karakteriše kao hakovanje je jednostavno korišćenje OpenAI-ovih proizvoda za traženje dokaza da su ukrali i reprodukovali rad Tajmsa zaštićen autorskim pravima," rekao je advokat novina Ian Crosbi u izjavi u utorak.

foto: Shutterstock

Tajms je u decembru tužio OpenAI i njegovog najvećeg finansijskog podržavaoca Microsofta, optužujući ih da koriste milione njegovih članaka bez dozvole za obuku chat-botova za pružanje informacija korisnicima.

Tajms je među nekoliko vlasnika autorskih prava koji su tužili tehnološke kompanije zbog navodne zloupotrebe njihovog rada u obuci veštačke inteligencije, uključujući grupe autora, vizuelnih umetnika i muzičkih izdavača.