Foto: Promo

Kriptovaluta pomera granice

BITKOIN DOSTIGAO NOV REKORD: Zabeležen konstantan rast, ovo nismo imali od 2021.

Bitkoin je u ponedeljak dostigao dvogodišnji maksimum, nadmašivši 64.000 dolara dok ga je talas novca nosio na zapanjujućoj udaljenosti od rekordnih nivoa.

Tech
> 12:24h

Dotakao je 64.285 dolara početkom azijskog dana, što je najviši nivo od kraja 2021. godine, i bio je poslednjih 2% jači na sesiji na 63.850 dolara. Rekord bitkoina je 68.999,99 dolara postavljen u novembru 2021.

Najveća kriptovaluta po tržišnoj vrednosti je porasla za 50% ove godine, a najveći deo porasta dolazi u poslednjih nekoliko nedelja, kada je obim trgovanja porastao za bitkoin fondove koji se nalaze u SAD.

foto: Printscreen/RTS, Shutterstock

Spot sredstva kojima se trguje na berzi bitkoina odobrena su u Sjedinjenim Državama ranije ove godine. Njihovo lansiranje otvorilo je put novim velikim investitorima i ponovo je pokrenulo entuzijazam i zamah koji podseća na rekordni nivo 2021.

„Tokovi ne presušuju jer se investitori osećaju sve sigurnijim što će dovesti do veće cene“, rekao je Markus Tilen, šef istraživanja u kući kripto analitike 10k Research u Singapuru.

foto: Promo

Manji rivalski etar je pokrenuo spekulacije da bi i on uskoro mogao imati fondove kojima se trguje na berzi i time podsticati prilive. Porastao je za 50% od početka godine, iako je cena od 3.490 dolara u ponedeljak ostala samo zaobilazna od dvogodišnjih maksimuma ostvarenih prošle nedelje.

Porast je došao u kombinaciji sa rekordnim padovima berzanskih indeksa od japanskog Nikkeija do S&P 500 i tehnološki naprednog Nasdak-a, kao i sa opadanjem pokazatelja volatilnosti akcija i deviznih kurseva.