Foto: AP

zavera

FBI TRAGA ZA IRANSKIM ŠPIJUNOM: Teheran pripremao ubistvo bivšeg državnog sekretara? HTELI DA SE OSVETE ZA SMRT GENERALA (VIDEO)

Planeta

Američki FBI traga za navodnim iranskim špijunom koji je osumnjičen za planiranje ubistva bivšeg državnog sekretara Majka Pompea i drugih zvaničnika.

- Mahid Dastjani Farahani govori farsi, francuski, španski i engleski i često putuje između Irana i Venecuele - navodi se u upozorenju kancelarije FBI u Majamiju.

Agencija navodi da je Farahani (41) član iranskog ministarstva za obaveštajne poslove i bezbednost i da je "regrutovao pojedince" za operacije u SAD među kojima su i likvidacije sadašnjih i bivših zvaničnika američke vlade.

Iran prema spekulacijama američkih medija pokušava da se osveti za ubistvo general-majora Кasema Sulejmanija pod Pompeovim nadzorom 2020. godine.

- Farahani je regrutovao pojedince da osveti Sulejmanijevu smrt - navodi FBI.

Na meti atentatora se navodno nalazi i bivši specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa za Iran Brajan Huk. Pompeo i Huk su dobili non-stop obezbeđenje nakon vesti o pretnji.

Jedan pripadnik Iranske revolucionarne garde optužen je 2022. godine za navodno organizovanje ubistva bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

- Šahram Porsafi pokušao je da organizuje drsku zaveru da ubije Boltona iz odmazde za ubistvo Sulejmanija koji je bio najprepoznatljiviji iranski komandant - saopštio je tada FBI.

Porsafi je navodno pokušao da plati neimenovanim osobama 300.000 dolara da izvrše ubistvo u Vašingtonu ili Merilendu.

(Kurir.rs/NY Post/Preneo Z.Ko)