Foto: Marko Stojanović

Ne propustite

NADAM SE DA ĆEMO OVOM PREDSTAVOM LJUDE UČINITI HRABRIJIMA: Premijera u Hartefakt kući, a režiju potpisuju Tara Manić

Kultura

U nedelju 17. marta publiku Hartefakt Kuće očekuje nova pozorišna premijera. U pitanju je predstava „Kako sam naučila da vozim“ prema tekstu Pole Vogel u režiji Tare Manić. Iako je u izvornom tekstu radnja drame smeštena u šezdesete godine prošlog veka u Americi, Tara nam pruža savremeno čitanje poverivši ulogu Teče Svetozaru Cvetkoviću, a ulogu Malecke mladoj glumicu Marti Bogosavljević.

foto: Marko Stojanović

"Kako sam naučila da vozim" Pole Vogel, tekst je koji mnogi nazivaju „Lolitom“ napisanom iz ženske perspektive – lika odrasle Malecke, koja se priseća svog detinjstva. U radu na njemu u kamernom, intimnom prostoru Hartefakt Kuće, zajedno sa glumicom Martom Bogosavljević i glumcem Svetozarom Cvetkovićem, kao i sa svim saradnicima (dramaturgom Vukom Boškovićem, scenografkinjom i kostimografkinjom Zoranom Petrov i kompozitorom Vladimirom Pejkovićem), trudili smo se da pronađemo nežan scenski jezik za ovaj složen, dubok i delikatan tekst – koji ni ne pokušava da parira stvarnosti, koju svakodnevno živimo. Ona je toliko strašnija, dešava se svuda oko nas i deluje nam obrashrabrujuće nezaustavljivo – da smo kroz ovu predstavu pokušali da idemo unazad, korak po korak, ispitujući problem sa kojim se većina ljudi koja čita ovaj tekst, susrela nekada u životu. Odnos ova dva lika, Malecke i njenog teče, pun je ambivalencija: ljubavi, nežnosti, radoznalosti, podučavanja, poverenja, formiranja autoriteta, grešaka, a posledično: probijanja granica, gruminga i povređivanja, sve do tačke samouništenja. Velika vrednost ovog teksta je empatija autorke za oba lika, čime se otvara važan, polemičan ton o uzrocima, a ne samo posledicama takvog odnosa.

foto: Marko Stojanović

Ovo je predstava o oproštaju, bez svesti da je nemoguće oprostiti. Nadam se da ćemo ovom predstavom ljude učiniti budnima i makar malo hrabrijima – mislim da bi to bilo više nego dovoljno u društvu u kome ih činimo osramoćenima i tihima - navodi rediteljka Tara Manić.

foto: A.K./ATAImages

Za komad „Kako sam naučila da vozim”, Pola Vogel je osvojila Pulicerovu nagradu 1998. godine, Obie nagradu za najbolju dramu 1997. godine, Susan Smith Blackburn nagadu 1998. godine i još mnoge druge. Članica je American Theater Hall of Fame i proglašena je za jednu od 50 najznačajnijih figura američkog Queer teatra, kao prva javno deklarisana lezbijka koja je dobila Pulicerovu nagradu.

foto: Marko Stojanović

Reprizna izvođenja predstave publika će moći da vidi već 22. i 25. marta, a karte se mogu kupiti na Hartefaktovom sajtu i na tickets.rs

Sve predstave u Hartefakt Kući počinju tačno u 20 časova, nakon čega nije moguć ulazak u Salu.

Bonus video: