Foto: Reuters

Parada ponosa u Crnoj Gori sledeće godine?!

U Crnoj Gori će se desiti povorka sledeće godine, rekao je izvršni direktor LGBT foruma Progres Zdravko Cimbaljević i dodao da su počela planiranja i sastavljanje organizacionog odbora

Planeta
> 14:54h

VAŠINGTON - Izvršni direktor LGBT foruma Progres, nevladine organizacije koja okuplja LGBTIQ osobe u Crnoj Gori, Zdravko Cimbaljević najavio da bi u toj zemlji sledeće godine mogla biti održana Parada ponosa i ocenio da je Crna Gora za to spremna.

Mislim da je Crna Gora spremna za Paradu ponosa, bez obzira koliko to izgledalo nerealno ili riskantno, rekao je za Glas Amerike Cimbaljević, koji je boravio u Sjedinjenim Američkim Državama, u okviru Međunarodnog liderskog programa Stejt Departmenta, koji je prvi put okupio LGBT aktiviste iz Evrope.

On je ocenio da je potrebno raditi kampanje kako bi LGBT populacija postala vidljiva i u Crnoj Gori i najavio da će njeni predstavnici biti u Beogradu na Paradi ponosa da pruže podršku njenim učesnicima.

U Crnoj Gori će se desiti povorka sledeće godine, rekao je Cimbaljević i dodao da su počela planiranja i sastavljanje organizacionog odbora.

Klima za to, dodao je on, nije povoljna jer većina građana i dalje misli da je homoseksualnost bolest "i to pokušavamo da ispravimo".

Cimbaljević je ocenio da je položaj LGBT u Crnoj Gori očigledno veoma loš o čemu svedoči i činjenica je on još jedini LGBT aktivista, koji se pojavljuje u javnosti i govori koliko su "još za zavese i nisu dobrodošli".

Prema njegovim rečima, i same LGBT osobe su još u strahu, pogotovo zbog nedavnih napada, ali i zbog toga što ih često ne prihvataju ni porodice ni društvo.

Cimbaljević je rekao i da je prošle godine otvoreno sklonište za mlade ljude, pripadnike LGBT, koje ne prihvataju njihove porodice.