Foto: NB „Stefan Prvovenčani“

POMOĆ MLADIMA

ZA ĐAKE U KRALJEVU: Ciklus radionica profesionalne orijentacije u biblioteci

Srbija

U Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu u toku je ovogodišnji ciklus radionica profesionalne orijentacije za učenike završnih razreda osnovne škole, čiji su autori i voditelji Ana Milanović, diplomirani pedagog i sistemski porodični psihoterapeut, i Sandra Milošević, diplomirani psiholog.

Program koji se sastoji od pet interaktivnih radionica, započet je upoznavanjem i otkrivanjem interesovanja polaznika, a slede prepoznavanje sposobnosti, savetovanje o izboru zanimanja, testiranje profesionalnih interesovanja i analiza portfolija profesionalne orijentacije.

- Cilj programa profesionalne orijentacije je da se učenicima, koji će se uskoro naći pred izborom srednje škole, pomogne da odaberu najadekvatniji obrazovni profil shodno njihovim afinitetima.

foto: NB „Stefan Prvovenčani“

Prve radionice imale su interaktivni karakter, a posebnu pažnju polaznika pobudili su razgovori sa stručnjacima iz različitih oblasti, čija su autentična iskustva iz svakodnevne profesionalne prakse pomogla polaznicima da potpunije dožive i razumeju određena zanimanja, kažu u ovoj kraljevačkoj ustanovi kulture.

Svoja zanimanja polaznicima su predstavili Marina Mujić Ostojić, diplomirani mašinski inženjer, Milan Plazinić, doktor stomatologije, Dragan Radulović, autolimar, Sanja Kostović, viši fizioterapeut, i Darko Mitrović, diplomirani vaspitač.