evo kako

STARINSKI RECEPT ZA MLADENČIĆE: Žene širom Srbije danas treba da ispeku ovaj kolač ako žele da imaju DUG I SREĆAN BRAK

Žena

U domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence običaj je da mlade domaćice spremaju mladenčiće. Žene ustaju rano 22. marta i mese četrdeset kolačića, kao uspomenu na smrt četrdeset Mučenika Sevastiljskih, peku ih i premazuju medom.

Mladenčići su vrlo jednostavni kolačići, koji se pripremaju od najjednostavnijih sastojaka, iako mesta za improvizaciju uvek ima, te ih po želji možete obogatiti ili ukrasiti dodatnim sastojcima.

Sastojci:

  • 1/2 l kisela voda
  • 1 parče kvasca
  • 200 ml ulja
  • 100 g šećera
  • brašno po potrebi
  • sok od 1 limuna i korica
  • med
  • orasi

Piprema:

Kvasac rastopiti u malo mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodati zejtin, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru i nadošli kvasac. Dodati brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo. Najbolje je testo zamesiti uveče, tako da odstoji preko noći.

foto: printscreen

Ujutru razviti koru debljine prsta, čašom vaditi mladenčiće i peci. Pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom. Filovati ih po želji, a najbolje medom i orasima.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video: