Foto: EPA Neil Hall, AP Jordan Pettitt

Englezi se digli na noge

BRITANSKI PAORI SE POBUNILI: Traktori uzurpirali ulice Londona, smatra se da je ovo najveći protest do sada (FOTO)

Planeta

Više od 100 traktora prošlo je pored Parlamenta u Velikoj Britaniji tokom protesta poljoprivrednika koji su se pobunili zbog nedostatka podrške za proizvodnju hrane u Velikoj Britaniji.

Traktori su krenuli ulicama centralnog Londona do Vestminstera u ponedeljak uveče.

Organizatori protesta rekli su da jeftin uvoz hrane i politike koje ne podržavaju dovode bezbednost hrane u Ujedinjeno Kraljevstvo u opasnost.

Ministar poljoprivrede Mark Spenser je izjavio da je poljoprivreda u srcu britanske trgovine i najavio nove mere kojima će ograničiti površinu zemlje koja se isključuje iz proizvodnje zbog potreba životne sredine.

"Proizvodnja hrane je glava svrha poljoprivrede i danas ovaj princip činimo jasnijim" ukazao je Spenser.

Traktori su se probijali preko Londona i Vestminstera, noseći natpise sa sloganima kao što su "Sačuvajmo britansku poljoprivredu" i "Nema poljoprivrede, nema hrane, nema budućnosti“.

"Ja sam farmer treće generacije. Ovde sam zbog svoje budućnosti", rekao je za BBC njuz Ben Stiklend iz Zapadnog Saseksa.

foto: EPA Neil Hall

Protest dolazi nakon višemesečnih žestokih demonstracija u Evropi, uključujući blokade, kada su ljuti poljoprivrednici u Grčkoj, Nemačkoj, Portugalu, Poljskoj i Francuskoj organizovali demonstracije protiv propisa Evropske unije i jeftinog uvoza.

foto: EPA Neil Hall

Hiljade farmera je takođe udružilo snage u Velsu u borbi protiv novih planova subvencija farmama koje je pokrenula vlada.

Ranije je bilo nekoliko demonstracija u Engleskoj, uključujući Kentu i Kornvolu, ali je miting traktora u ponedeljak bio najveći do sada.

foto: EPA Neil Hall

U Velikoj Britaniji, učesnici i aktivisti protesta kažu da je vladina poljoprivredna politika, njena šema plaćanja poljoprivrednih gazdinstava za ekološko upravljanje zemljištem, zajedno sa slabim trgovinskim sporazumima, i nepostojećim kontrolama uvoza i obmanjujućim etiketama, poslužila za podrivanje poljoprivrednih preduzeća.

foto: Joao Daniel Pereira/Atlântico P / - / Profimedia

Oni kažu da to ugrožava sposobnost zemlje da proizvede dovoljno hrane za prehranu sopstvenog stanovništva, ostavljajući bezbednost hrane u opasnosti.

(Kurir.rs/BBC/Preneo: A.N.)