Foto: Bruno Bebert, fotograf Beta Film

glamur

PREMIJERA "SABLJE" U KANU: Serija o ubistvu Đinđića rame uz rame s najboljim iz celog sveta, a na prvom prikazivanju 2.500 ljudi

Kultura
> 19:58h

Serija "Sablja" takmiči se u kategoriji dugog formata na Kanskom festivalu TV serija. Svetska premijera održana je danas u čuvenoj dvorani "Limijer". Sablja je jedna od osam serija iz celog sveta koje su odabrane za ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju festivala, koji se održava od 5. do 10. aprila.

foto: Alberto Terenghi/Ipa/ipa-agency. / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Velika je čast za nas da imamo priliku da prikažemo našu seriju u verovatno najznačajnijoj i najpoznatijoj filmskoj sali na svetu. Sama činjenica da će ta sala biti puna sa 2.500 ljudi i da će oni gledati "Sablju" je najveće priznanje o kom sam mogao samo da sanjam - istakao je reditelj serije Vladimir Tagić za RTS.

foto: JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Glumica Milica Gojković kaže da je prvi put u Kanu i da je cela ekipa presrećna i uzbuđena što ima priliku da predstavi seriju na festivalu u Kanu. U "Sablji" glumi novinarku Danicu, a to je jedna od glavnih uloga.

- Lik Danice je baziran na stvarnim ličnostima i shvatila sam da mi je bila ogromna čast što sam zapravo igrala heroine našeg društva, koje su uradile toliko za naše novinarstvo. Bilo mi je uzbudljivo da gledam i slušam njihove intervjue, a onda i da primenim neke zanimljive detalje u svom liku - objasnila je mlada glumica i dodala da bi volela da što više ljudi, posebno onih mlađih, pogleda seriju jer nas "podseća da smo imali neku snagu da napravimo neke promene". - Ta snaga zapravo leži u nama - naglasila je Milica Gojković.

Na svetsku premijeru doputovali su glumci, ali i članovi autorske ekipe.

FOTO: Beta film
FOTO: Beta film
FOTO: Beta film
FOTO: Beta film
FOTO: Beta film
FOTO: Beta film
FOTO: Beta film
FOTO: Beta film
FOTO: Beta film

Podsećamo, glavne uloge u seriji tumače Dragan Mićanović, Milica Gojković, Ljubomir Bandović i mladi Lazar Tasić. Reditelji serije su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a scenaristi Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić i Goran Stanković. Produkciju serije, za koju je ideju dao RTS, potpisuju Radio-televizija Srbije i "This and That Productions". Za distribuciju serije u svetu zadužen je Beta film.

Foto: Bruno Bebert, fotograf Beta film