Foto: Profimedia

razmislite

"JA SE NE SEĆAM DA SMO UČILI OVAKO DA DELIMO" Zadatak iz matematike posvađao roditelje na mrežama (FOTO)

Društvo

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija jednog matematičkog zadatka koji je namenjen za učenike prva četiri razreda osnovne škole koji je privukao veliku pažnju. Radi se o deljenju dvocifrenog broja jednocifrenim brojem.

Kako se vidi na fotografiji, u udžbeniku stoji zadatak u kojem se traži da se podeli 56 sa 4. Kako autorka tvita navodi, ne seća se da su je nastavnici tako učili, a na fotografiji se vidi drugačiji metod deljenja u odnosu na neka "ranije vremena".

Stariji metod deljenja

foto: Shutterstock

Ranije se u školama učilo deljenje dvocifrenog broja jednocifrenim tako što se prvi broj u deljeniku (dvocifrenom broju) podeli sa deliocem (jednocifrenim brojem). U ovom slučaju, 56:4, deli se broj 5 sa brojem 4 i dobije se broj 1.

Potom se broj 1 množi sa brojem 4 i dobija se 4 koji se piše ispod deljenika. Na njega se dodaje drugi broj u deljeniku, broj 6, i dobija se 16 koji se deli sa 4 i dobije se 4 što čini konačni rezultat 56:4 = 14.

Novi metod deljenja

Kako se vidi na ovoj fotografiji, deljenik se deli rastavljanjem na prostije činioce koji su deljivi sa brojem 4. 56 se deli u više varijanta na 40+16, 20+36, 24+32 i 28+28.

Zatim se svaki broj pojedinačno deli sa brojem 4. Dobijene vrednosti se sabiraju i dobija se isti rezultat, broj 14.

Kurir.rs/ Mondo/ Prenela: A. K.