Intervju Žan Ranjoti automobilista

Žan Ranjoti: Odbio sam Formulu 1 zbog relija

„Reno“ mi je predložio da vozim F1, ali rekao sam „ne“. Voleo sam reli jer se vozi na svim tipovima podloge i trke dugo traju

Ostali sportovi
> 22:56h

Kum relija. Žan Ranjoti, trostruki osvajač Relija Monte Karlo, zvanično je ambasador „Renoa“ duže od deceniju i po, ali u praksi on tu ulogu igra otkako je davne 1973. počeo da gradi trkačku karijeru. Popularni Žanot sa „peticom“ GT turbo i danas oduševljava publiku egzibicionim vožnjama tokom vikenda Svetske Reno serije. Ovaj večiti mladić takmičio se na Dakaru, Le Manu i u šampionatima na krugu, ali u razgovoru s njim glavna tema je reli, disciplina u kojoj je sićušni Francuz postao legenda. ♦ Kako izgleda današnja reli scena u poređenju s nekadašnjom? - Veoma je teško porediti. Reliji su sada po distanci tri puta kraći. Nekad je bilo teže takmičiti se, spavali smo vrlo malo. Danas su tu samo „sitroen“ i „ford“, a sedamdesetih je bilo deset proizvođača i svaki je nastupao sa po tri automobila. Koje vam je od svih postignuća u karijeri najdraže? - Reli, reli, reli... „Reno“ mi je predložio da vozim Formulu 1, ali rekao sam ne. Voleo sam reli jer se vozi na svim tipovima podloge i trke dugo traju. Atmosfera je toplija nego u F1, ljudi iz drugih timova postali su mi bliski prijatelji. Reli mi je bio prilika da putujem kao turista, da obiđem i upoznam različite predele i ljude, a to sam mnogo voleo. Koji je doživljaj bio najopasniji u vašoj karijeri? - Na trci Formule 3, u Melori parku u Engleskoj, preticao sam vozača za krug i udario u metalnu ogradu koja razdvaja stazu i ulazak u boks. Auto se prepolovio, pedala gasa otišla je na jednu stranu, a pedala kočnice na drugu. Mislio sam da ću i ja biti prepolovljen. I na nekim relijima bilo je čupavo. Često sam govorio suvozaču: Danas je dobar dan za umiranje. Ali udese sam brzo zaboravljao. Šta privatno vozite? - Naravno, aktuelni „megan“ kupe. (smeh)

Egzibicije popularnog Žanota na vikendima svetske Reno serije

Egzibicije popularnog Žanota na vikendima svetske Reno serije

Leb pre svih Koga od današnjih vozača najviše poštujete? - Naravno, Leba pre svih. Ožije je mlad, možda će on biti novi Leb. Latvala je veoma dobar i brz. Ima još vozača, ali nemaju dovoljno dobre automobile da se bore za vrh.