Foto: REUTERS

Napunio 60 godina

Cela Rusija slavila Putinov rođendan

Predsednik Ruske Federacije juče napunio 60 godina. Obožavatelji u njegovu čast organizovali razne manifestacije, a opozicija proteste

Planeta
> 14:34h

MOSKVA - Čestitke i ismevanja. Ruski predsednik Vladimir Putin proslavio je juče 60. rođendan u krugu porodice u rodnom Sankt Peterburgu. Njegove pristalice organizovale su niz događaja u njegovu čast, a opozicija priredila proteste ismevajući ga. Bez obzira na sve, ovako ili onako, cela Rusija juče je slavila Putinov jubilej. Putinove pristalice su na svoj način obeležile njegov rođendan, koji se pominjao u svim vestima državne televizije. Na moskovskoj izložbi „Čovek najsrdačnije duše“, između ostalog, bili su izloženi crni labradori - psi iste rase kao i Putinova Koni. Pokret mladih Molodaja gvardija, koji podržava ruskog predsednika, bio je najoriginalniji. Oni su na svoj sajt postavili video-snimak zgodnih devojaka koje su se okupile kako bi Putina dočekale sa rođendanskom tortom nakon niza događaja u kojima su učestvovale. Jedna od žena, u hokejaškom dresu, na kojem piše „Putin“, prikazana je kako daje gol na zamišljenoj utakmici Rusija - SAD. Druga je vozila avion, treća ronila, četvrta skijala, a peta je sa grupom devojaka na polju od pšenice napisala „Srećan rođendan“. Ruska NTV juče je emitovala emisiju u kojoj su njeni novinari tokom protekle nedelje pratili Putina u svim njegovim aktivnostima. S druge strane, opozicija je na pojedinim blogovima ismevala Putina, a na Crvenom trgu u Moskvi organizovano je okupljanje pod sloganom „Hajde da ispratimo deku u penziju“. Oni su pozvali posetioce da donesu prikladan poklon za jednog penzionera - radio, papuče, naočare za čitanje, tabletu „vijagre“ i slično. Starosna granica za odlazak u penziju u Rusiji je 60 godina.

Prvi čestitao Lukašenko, a od Medvedeva knjiga Ruskom predsedniku je među prvima rođendan čestitao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. Ruski premijer Dmitrij Medvedev čestitao je Putinu rođendan telefonom, a poklonio mu je knjigu Aleksandra Benoa o Carskom Selu, izdatu 1910. godine.

I u Čačku se sviralo baćuški u čast! Porodica Rajičić iz Ljubića kod Čačka sinoć je s prijateljima proslavila 60. rođendan predsednika Rusije Vladimira Putina. - On je genijalac, omiljen je u našoj porodici. Srbiji treba takav čovek, a naša želja je da jednog dana, možda, bude i naš gost u Ljubiću - kazao je Radenko Rajičić i dodao da svi političari treba da se ugledaju na Putina, jer je čvrste ruke, svestran, principijelan i poštovan. I Radenkov brat Vojislav sličnog je mišljenja. - Ne želimo da gospodin Putin postane počasni građanin Čačka, već Ljubića i da sledeće godine dođe na naš ranč da proslavimo zajedno njegov 61. rođendan - kazao je Vojislav. Atmosferu je začinio Rulet bend s Vladimirom Jovanovićem na čelu koji je, kako kaže, bivši prvak Evrope na harmonici.