Hoće li neko biti kažnjen

Stečajni upravnici uništili Robne kuće

Očekujem da će nova vlast početi da radi na krivičnim prijavama protiv stečajnih upravnika koji su uništili ovaj gigant, kaže za Kurir Radoje Arsenić iz Udruženja akcionara

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Pljačka. Očekujem da će nova vlast početi da radi na krivičnim prijavama protiv stečajnih upravnika koji su uništili „Robne kuće Beograd“, kaže za Kurir Radoje Arsenić, predsednik Udruženja akcionara i poverilaca „Robnih kuća“, koje su 2007. godine prodate „Verano motorsu“ za 360 miliona evra. - Uz svaku prijavu postoji dokumentacija, ali mi je, uprkos tome, okružni tužilac rekao da ne zna kako da formira predmet. Rekao sam mu: „Ja ću ti formirati predmet!“ - navodi Arsenić, i dodaje da bi uskoro trebalo da se sastane s predstavnicima nove vlasti, koja im je pred izbore obećala podršku. Kako kaže, mnogi su prodali imovinu po bagatelnim cenama, a u slučaju robnih kuća u Bosni i Hercegovini novac je nestao. - Reč je o 7,1 milion evra, ali niko ne zna gde je taj novac. Oko 5,3 miliona trebalo je da se iskoristi za poverioce i hiljadu radnika u Doboju, Bihaću, Zenici i Brodu, a 1,6 trebalo je da legne na račun RK u Srbiji. Tražio sam dokaz o toj uplati, ali nisam ga našao. Trgovinski sud mi je na kraju zvanično saopštio da nema priznanicu i da ne zna da li je to uplaćeno iako je ta ustanova vodila stečaj - kaže Arsenić. Jedan od upravnika je prodao i hotel na Zlatiboru od 3.680 kvadrata, sa 64 ara placa i velikom samoposlugom za, kako kaže Arsenić, samo 1,6 miliona evra. Prodato je i pola hotela „Gradac“ između Neuma i Ploča, sa 24 ari placa, za 611.000 evra. - Da li je moguće da je u stečaju stečajni upravnik imao 12 računa u 12 banaka? - pita se Arsenić. On ističe da je neverovatno da je stečaj završen 2009. godine, a postoji imovina koja nije prodata. - U Jagodini imamo magacin od 1.000 kvadrata i plac od 60 ari, zemlju u Somboru, Kuli, Nišu. Ne znam za koga je ostavljena ta imovina - navodi on.

Foto: Zorana Jevtić

Dinkić: Kontrola prihoda upravnika Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, najavio je nedavno da će stečajni upravnici biti prvi na listi za unakrsnu procenu prihoda i imovine. „Od početka naredne godine trebalo bi da počne unakrsna procena prihoda i imovine. Namera je da se obuhvate pojedine grupe poreskih obveznika, a jedna od grupa biće stečajni upravnici“, dodao je on.