Foto: KURIR

SRAMOTA: Drugarima moćnika iz DS plate šest puta veće?!

Administrativni odbor, dok je njim predsedavala Demokratska stranka, povećao plate četvorici članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Oni primali godinu i po 189.000, a ostali 30.000 dinara

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Kad država časti! Administrativni odbor Narodne skupštine Srbije je 17. maja prošle godine doneo odluku da se dvojici članova Visokog saveta sudstva i dvojici članova Državnog veća tužilaca poveća naknada za učešće u tim organizacijama sa 30.000 na neverovatnih 189.000 dinara! Tako su, prema saznanjima Kurira, članovi Visokog saveta sudstva Predrag Dimitrijević i Dejan Ćirić, kao i članovi Državnog veća tužilaca Milan Škulić i Miroslav Bojić sedamnaest meseci primali skoro pet prosečnih plata u Srbiji. Zanimljivo je da ostalim članovima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca novčana nadoknada nije povećavana i ona je sve vreme bila u visini poslaničkog paušala od 30.000 dinara.

Milan Škulić, član DVT

Prema saznanjima Kurira, dva člana Visokog saveta sudstva dobila su povećanje novčane naknade na predlog demokrate Boška Ristića, a zanimljivo da su obojica (Dimitrijević je dekan Pravnog fakulteta u Nišu, a Ćirić advokat iz Niša) Ristićevi poznanici. Saznanja Kurira da su samo određeni članovi ovih državnih organa dobili neverovatan novac - prema računici Kurira, u pitanju je 3.213.000 dinara po osobi - potvrdio je i sadašnji predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić iz Srpske napredne stranke, po čijem mišljenju je ovaj potez „čisto politička odluka“. - Smatram da je tim potezom prethodni režim pokazao svu svoju bahatost i osionost. Taj novac je išao iz budžeta građana Srbije i dati svojim miljenicima enormne sume jednostavno nije u redu. Posebno što to nema nikakvo zakonsko utemeljenje i uvek ide preko leđa građana - kaže Babić za Kurir. On ističe da je Administrativni odbor na sednici održanoj 25. septembra ukinuo ovu odluku svojih prethodnika i vratio naknade na 30.000 dinara.

Predrag Dimitrijević

Dimitrijević otišao čim mu je smanjena plata Dekan Pravnog fakulteta u Nišu Predrag Dimitrijević je, prema saznanjima Kurira, nakon odluke Administrativnog odbora da smanji naknade za članstvo u VSS i DVT podneo ostavku. Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije je još prošle godine naložila Skupštini da Dimitrijevića razreši dužnosti jer je u sukobu interesa.

Privilegovane sudije ćute Kurir je juče pokušao da stupi u kontakt sa svom četvoricom članova VSS i DVT kojima su povećane naknade, međutim, bez uspeha. Neki od njih se nisu javljali na svoje telefone, neki su bili zauzeti, a drugi su pak ignorisali naše SMS poruke.