Napad

Vandali išarali grafitima srpsku crkvu u Sentandreji

Maternjim jezikom u malom mestu severno od Budimpešte govori jedva šezdesetak ljudi, a zahvaljujući srpsko-mađarskim rodbinskim vezama, čuje se srpski jezik

Planeta
> 00:00h

BUDIMPEŠTA - Na zidu Srpske pravoslavne crkve u Sentandreji kod Budimpešte i na spomen-ploči Jakovu Ignjatoviću osvanuli su grafiti, javila je danas mađarska novinska agencija MTI.

U saopštenju mađarske policije navodi se da su vandali, u poslednja dva dana, sprejevima u boji išarali zid Srpske pravoslavne crkve i spomen-ploču srpskom piscu Jakovu Ignjatoviću koji je ostavio najupečatljivija svedočanstva o Srbima u ovom gradu na jugu Mađarske.

MTI navodi da je policijska istraga u tom vandalizmu u toku.

Sentandreja je sedište Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve, a vladika budimski Lukijan je i administrator Temišvarske eparhije.

Uz eparhiju su muzej, miblioteka i arhiv, čija je opstanak i rad od neprocenjivog značaja za Srbe na tim prostorima, kojih, u Sent Andreji, danas ima veoma malo.

Maternjim jezikom u malom mestu severno od Budimpešte govori jedva šezdesetak ljudi, a zahvaljujući srpsko-mađarskim rodbinskim vezama, čuje se srpski jezik.

Srbi su u Sentandreju stigli tokom Velike seobe Srba 1690. pod vođstvom srpskog patrijarhom Arsenija Čarnojevića i tu "pustili korene".