Foto: KURIR

Reagovanja političara i tajkuna na zakon o poreklu imovine

Vlahović: Jedva čekam proveru

Najavu donošenja zakona na osnovu kojeg će sva imovina za koju se posumnja da je stečena na nezakonit način biti ispitana i zaplenjena podržavaju i političari i biznismeni

Politika
> 18:56h

BEOGRAD - Ko bi rek’o... Umesto da se tresu što bi uskoro mogli da ostanu bez silnih stanova, kuća, lokala, voznih parkova, političari i biznismeni navodno se raduju najavljenom donošenju zakona o poreklu imovine, na osnovu kojeg će imovina za koju se posumnja da je u protekle dve decenije stečena na nezakonit način biti ispitana, a zatim i zaplenjena ako postoji osnov za to. Dušan Petrović, bivši ministar poljoprivrede, kaže da podržava svaku meru koja doprinosi povećanju poreskog i uopšte finansijskog reda. Upitan da li strahuje da bi mogao da se nađe pod lupom tog zakona, Petrović je odgovorio da ne razume pitanje (?!). I Aleksandar Vlahović, bivši ministar za privredu i privatizaciju, kaže da podržava ideju o ovom zakonu, ali napominje da bi morali precizno da se odrede kriterijumi da bi se izbeglo da poreski službenici dobiju previše slobode. - Dovoljno je da se iskoristi unakrsna kontrola prihoda i imovine. Još 2003. donet je propis po kome su svi sa imovinom većom od 300.000 evra - u koje se uključuju gotovina, pokretna i nepokretna imovina i računi - morali da je prijave. Dovoljno je videti koliko su oni poreza platili, kolika im je sada imovina i da li se to poklapa - navodi Vlahović. Predsednik IO SPS Branko Ružić kaže da u toj stranci nemaju razloga za strah jer postojeći propisi već dozvoljavaju da se preispitaju sve neregularnosti. Potpredsednik DS Dragan Šutanovac smatra da je takav zakon u suštini neophodan i očekuje da ga podrže svi politički faktori i stručna javnost. - Krajnje je vreme da se tako ozbiljna tema stavi u zakonski okvir po ugledu na zemlje sa razvijenom demokratijom. Takav zakon treba da uredi materiju koja je uvek predmet interesovanja javnosti, a u isto vreme da ne izazove lov na veštice.

Jovanović: Radujem se Lider LDP Čedomir Jovanović kazao je da ga raduje najava da ćemo dobiti zakon o poreklu imovine, koji, prema njegovom mišljenju, treba da se odnosi samo na političare. - Ja bih to sveo na političare. Treba da ispitamo njihovu imovinu, da krenemo od onih koji vode zemlju, od stranačkih lidera, poslanika i odbornika u republičkom i lokalnim parlamentima - naveo je Jovanović.

Spasojević: Jačanje sistema Toplica Spasojević, predsednik „ITM grupe“, kaže da je provera porekla imovine uobičajena na Zapadu i da je kontrolisanje prihoda, imovine i plaćanja poreza državi osnova njihovog sistema. - Međutim, to ne bi trebalo da se radi kampanjski, nego redovno i ne bi trebalo da bude politički, niti marketingom motivisano - navodi Spasojević.