Slavica Đukić-Dejanović:

Država preuzima dugove u zdravstvu

Kao mere da se ubuduće spreči nagomilavanje dugova ministarka je navela uvođenje centralizovanog sistema snabdevanja i izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju koje se pripremaju

Društvo
> 17:02h

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će država preuzeti "kompletne dugove u zdravstvu", što je, kako je navela, bolja garancija za one kojima se duguje. "Kompletni dugovi u zdravstvu će biti preuzeti od države. Država je, ipak, finansijski moćnija od jednog resora zdravstva i to je veća i bolja garancija za sve one kojima se duguje", rekla je ona za Pinkonline.

Kao mere da se ubuduće spreči nagomilavanje dugova ministarka je navela uvođenje centralizovanog sistema snabdevanja i izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju koje se pripremaju. "Prvo i osnovno pitanje je da ne pravimo nove dugove. Mi smo i 2007. godine imali sličnu situaciju, a onda su od 2007. do danas napravljeni još veći dugovi", podsetila je Đukić-Dejanović.

"Moraćemo da napravimo uštede u zdravstvu. Nećemo više smeti da pravimo dugove ni jedni prema drugima ni prema dobavljačima", rekla je ministarka. Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić rekao je ranije da neto dugovanja proizvođačima lekova ukupno dostižu 25 milijardi dinara, od čega Fond zdravstva duguje 15 milijardi dinara, a bolnice 10 milijardi dinara.