Samo za avanturiste

Peru zemlja puna misterija

Od prašnjavih pustinja, do bogatih prašuma, arhitekture i fascinantnih arheoloških nalazišta ova zemlja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Stil
> 00:00h

Tamo vredi otići. Ukoliko ste spremni da napravite pauzu od sjaja velikih evropskih metropola i zaplovite u vode malo manje komercijalnog turizma, a u sebi imate barem mrvu avanturističkog duha, ovo je prava zemlja za vas. Lima Lima, glavni grad Perua, možda je najbolji primer drastičnih kontrasta s kojima se u ovoj zemlji možete susresti na svakom koraku. U samom centru grada imaćete priliku da pazarite najpoznatije svetske brendove u prodavnicama kojih se ne bi postideli ni najveći evropski gradovi, dok će vas samo nekoliko kilometara dalje zaprepastiti tužni prizori nemaštine i siromaštva. Na prvi pogled Lima možda i nije najlepši grad koji ste videli. Ali ako zagrebete ispod slojeva magle, prašine i saobraćajne buke, pronaći ćete jednu potpuno drugačiju sliku ovog grada i naići na zavidan broj zanimljivih muzeja, vila, baroknih crkava i noćnih klubova. Burna istorija O narodima koji su u Peruu živeli pre Inka malo se zna. Brojne arheološke iskopine svedoče o civilizacijama koje su se tamo nastanjivale i 4.000 godina pre nove ere. Inke su pokorili španski osvajači s Franciskom Pizarom na čelu u 16. veku, koji su ih, gladni zlata, skoro uništili, uspostavljajući vicekraljevinu Peru. Nezavisnost je ova zemlja ponovo stekla 1821. godine, da bi u današnje vreme izgradila relativno stabilan demokratski sistem. Kuhinja za avanturiste Malo ljudi zna da se peruanska kuhinja smatra jednom od najboljih na svetu. Mešavina različitih kultura i priliv imigranata iz raznih delova sveta doveli su do mešanja ukusa sa četiri različita kontinenta i rezultirali izobiljem ukusnih jela, koja zadovoljavaju potrebe i najvećih gurmana. Jedan od najpoznatijih peruanskih specijaliteta je seviće - jelo od ribe u limunovom soku, a ukoliko ste avanturistički nastrojeni, probajte i pečeno morsko prase, koje se u pojedinim delovima zemlje služi kao specijalitet u posebnim prilikama. Od pića nemojte zaobići čaj od kokinog lišća - ima efekat sličan kafi, a smatra se da je dobar u sprečavanju raznih bolesti, i inka-kolu, peruanski pandan koka-koli. Maču Pikču Maču Pikču, izgubljeni grad civilizacije Inka, koji se nalazi na 2.430 metara nadmorske visine, sagrađen je oko 1450. godine, a napušten samo stotinak godina kasnije, kada je velika epidemija malih boginja pokosila stanovništvo. Zbog teško pristupačne lokacije, španski osvajači nisu uspeli da ga pronađu i unište, a za njegovo postojanje saznalo se tek 1911. godine. Misterija njegove izgradnje i dan-danas golica maštu svetskih arheologa i istoričara. Ovo mesto krije mnoge tajne: priče o mističnom kamenju sa čudotvornim moćima, tajnim tunelima i podzemnim prolazima dugim i po nekoliko stotina kilometara, ljudskim žrtvama prinošenim starim bogovima... Obilazak ovog mesta, koje je proglašeno jednim od novih sedam svetskih čuda, i obližnjeg grada Kuska neizostavan je deo posete Peruu.

Naska linije

Još jedna od nerešenih misterija Perua, koju ne smete zaobići na svom putovanju, jesu Naska linije, vidljive jedino iz vazduha i nacrtane neverovatnom preciznošću. Na površini od oko 80 kilometara prostiru se dugačke linije i slike životinja i ljudi, kojima se ni dan-danas ne zna namena. Razne teorije, priče i legende ispredaju se o njima, pa su se čak pojavile i tvrdnje da su one delo bogova, vanzemaljaca, džinova... Naučnici veruju da crteži mogu biti povezani s religijom ili astronomijom, ali njihova svrha i način nastanka i dalje su obavijeni velom misterije.

Peruanci često nose tradicionalnu nošnju

Glavni grad Perua Lima prepun je kontrasta