GAK Narodni front

Đilas i Antić obišli bebu rođenu vantelesnom oplodnjom

Gradonačelnik Dragan Šilas, Aleksandar Antić i predstavnici gradskog sekretarijata za zdravstvo obišli prvu bebu rođenu u okviru programa finansiranja trećeg pokušaja vantelesne oplodnje

Beograd
> 00:00h

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, zamenica gradonačelnika Tatjana Pašić i predstavnici gradskog sekretarijata za zdravstvo obišli su majku i prvu bebu rođenu u okviru programa finansiranja trećeg pokušaja vantelesne oplodnje u GAK "Narodni front".

Gradonačelnik Beograda je novinarima nakon posete rekao da je od kada se grad uključio u finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, ovu mogućnost iskoristilo 100 parova, a da je ostvareno više od 20 trudnoća.

"Za nas su ove stvari nešto najveće što smo uradili u prethodne četiri i nešto godine, a očekujemo da za 15-ak dana dobijemo i prve blizance iz trećeg pokušaja vantelesne oplodnje", rekao je Đilas.

On je naveo podatak da je od početka ove godine u Beogradu rođeno oko 16.500 beba, a ako se nastavi taj trend, do kraja godine biće ih više od 20.000.

Đilas je rekao da postoji ideja i da će, ukoliko Skupština grada proceni da je to moguće da se onim roditeljima koji su jednom dobili dete u okviru programa vantelesne oplodnje, to omogući i drugi put.

"Verujem da ćemo naći sredstva za to. Ovo je urađeno zahvaljujući parama građana Beograda i ovoj bebi je svaki građanin izdvojio 10-ak dinara... Novac smo izdvojili za pametnu stvar", zaključio je gradonačelnik Beograda.

Načelnica odeljenja za arteficijalne reproduktivne tehnologije GAK "Narodni front" prof dr. Eliana Garalejić rekla da je veoma važno je što je ovaj program omogućen za mnoge parove a da je to posebno važno zbog toga što mnogi od njih ne mogu ili zbog bioloških ili zbog ekonomskih razloga da ostvare potomstvo.

Kako je kazala, sreća roditelja koji su prvi put dobili dete zahvaljujći trećem pokušaju vantelesne oplodnje koji finansira grad je neizmerna.

Dečak Janko težak 3. 850 grama rođen je u sredu u GAK "Narodni front" i on je prva beba rođena posle trećeg poskušaja VTO.

Njegovi roditelji Anita i Saša (37) čekali su osam godina na potomstvo i prvi pokušaj vantelesne oplodnje imali su pre dve godine.

U Kliničkom centru Srbije rođenje prve bebe iz trećeg pokušaja vantelesne oplodnje očekuje se u drugoj polovini decembra.

Sporazum o finansijskom učešću Grada Beograda u realizaciji trećeg pokušaja vantelesne oplodnje potpisan je početkom novembra 2011. godine.

Do sada je treći pokušaj VTO uarađen kod 120 žena (73 u GAK Narodni front i 47 žena u KCS), a potvrđena je trudnoća kod 21 žene.