Foto: Beta

82 kandidata

SANU bira nove članove

Dopisni član Kosta Čavoški kandidat je za redovnog člana SANU, ali bez podrške Odeljenja društvenih nauka

Društvo
> 05:14h

BEOGRAD - Na Izbornoj skupštini Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) danas će biti izabrani redovni, dopisni i inostrani članovi, a predložena su 82 kandidata.

Za nove redovne članove predložena su 24 kandidata, za dopisne 51, a sedam inostranih predložilo je Predsedništvo SANU. O kandidatima za nove članove prethodnih meseci detaljno je raspravljano i glasano u osam odeljenja SANU i Ogranku u Novom Sadu.

Za redovne članove, iz statusa dopisnog, predloženi su iz Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauke Milan Damnjanović i Gradimir Milovanović, iz Odeljenja hemijskih i bioloških nauka Vladimir Stevanović i Bogdan Šolaja, iz Odeljenja tehničkih nauka Zoran Đurić, Zoran Popović i Ninoslav Stojadinovć, a iz Odeljenja medicinskih nauka Nebojša Lalić, Vojislav Leković, Predrag Peško i Vladislav Stefanović.

Odeljenje jezika i književnosti kandidovalo je za redovni status dosadašnje dopisne članove Nadu Milošević-Đorđević, Predraga Pipera, Aleksandra Lomu i Milorada Radovanovića, Odeljenje društvenih nauka Danila Bastu, Odeljenje istorijskih nauka Mihaila Vojvodića, Dragoljuba Živojinovića i Mirjanu Živojinović, a Odeljenje likovne i muzičke umetnosti Isidoru Žebeljan, Branislava Mitrovića, Todora Stevanovića i Ivana Jevtića.

Dopisni član Kosta Čavoški kandidat je za redovnog člana SANU, ali bez podrške Odeljenja društvenih nauka. Među kandidatima za dopisne članove su oni koji su dobili podršku odeljenja, kao i oni bez te podrške, a koje su predložili Ogranak u Novom Sadu ili tri akademika ili institucije van SANU.Među poznatijim imenima su Dušan Bataković (istorija), Vukašin Pavlović (politička sociologija i pravo), Goran Petrović (književnost), Petar Omčikus (slikarstvo), Mrđan Bajić (vajarstvo)...

Na listi za inostrane članove predloženi su Peter Handke (književnost), Laslo Foro (fizika), Gordana Vunjak Novaković (tehnologija i biomedicinski inženjering), Valerij Vasiljevič Kozlov (mehanika), Mihail Veniaminovič Ugrumov (fiziologija), Anatolij Arkađevič Turilov (istorija) i Ivan Štraus (arhitektura).