Foto: Preent Screen

Uvredila Srbe

Javnost u Americi osudila Medlin Olbrajt

Pojedini mediji iz Sjedinjenih Država kritikovali ponašanje nekadašnje državne sekretarke SAD

Politika
> 23:26h

Deo američke javnosti osudio je ponašanje nekadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt koja je uputila uvredljive reči na račun Srba! Skandal u Pragu, kada je Olbrajtova povikala "odlazite odvratni Srbi" na grupu "Prijatelji Srba sa Kosova", predvođenu rediteljem Vaclavom Dvoržakom, konačno je stigao i do Sjedinjenih Američkih Država.

Poznati američki novinar Pol Bedard za Vašington igzemner napisao je da je "u sukobu Medlin Olbrajt rečima "odvratni Srbi" odbila pro-srpske demonstrante koji su je nazvali ratnim zločincem.

Magazin Tajm napisao je da je kampanja u Bosni i na Kosovu i Metohiji, koju je predvodila Medlin Olbrajt, zapravo bio "Medlinin rat". Tajm piše da je Olbrajtova zaslužna za uvođenje NATO-a u ove dve krizne situacije. Ejd Erin Kokrejn, koji je bio sa njom u Pragu na potpisivanju knjige, izjavio je za "Vašingtonske tajne": "Sve je bilo mirno dok se nije pojavila ta grupa, sa očiglednom namerom da napravi incident. Kao državni sekretar, Olbrajtova je radila na tome da se zaustavi etničko čišćenje u Bosni i na Kosovu - i neki joj to nikada nisu oprostili. Odatle i događaj u knjižari, koji je žalostan, ali koji nije uspeo da pokvari povratak dr Olbrajt u svoj rodni grad, Prag".

Grupa "Prijatelji Srba sa Kosova" pojavila se na promociji knjige Medlin Olbrajt u Pragu, i umesto knjige za potpis na sto su joj stavljeni plakati sa fotografijama zločina koje je NATO počinio na Kosmetu. Medlin Olbrajt je vrlo kratko imala strpljenja za aktiviste, a potom je skočila sa stolice i povikala "napolje odvratni Srbi".