Foto: Reuters

Izbori 9. decembra

Rumunska vlada zabranila potkupljivanje birača?!

Političkim partijama i kandidatima biće zabranjeno da privlače birače nudeći im hranu, piće, ali i novac

Planeta
> 21:00h

BUKUREŠT - Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je danas da će vlada zabraniti političkim kandidatima da kupuju glasove birača različitim poklonima - od hrane do novca, u nastojanju da okonča već tradicionalnu praksu pred izbore u toj zemlji.

Političkim partijama i kandidatima, pred parlamentarne izbore 9. decembra, biće zabranjeno da pokušavaju da privuku birače nudeći im hranu, piće, ali i novac, preneo je AP.

Vlada će usvojiti hitnu uredbu ove sedmice kojom će kandidatima biti dozvoljeno jedino da dele promotivni materijal kao što su olovke, kape i upaljači, ali ne veće vrednosti od 10 leja (2.5 evra).

Ova mera biće uvedena kako bismo imali "normalnu kampanju i sprečili nastojanja da se kupuju glasovi...ili sprečavaju građani da glasaju", rekao je rumunski premijer.

Rumunija, članica Evropske unije, često je na udaru kritika Brisela zbog nedovoljno odlučne borbe protiv korupcije. U petak su uhapšena 33 zvaničnika zbog sumnje da su pranjem novca i bankarskim prevarama oštetili državu za 22 miliona evra.

Među njima su bivši general Stranog obaveštajnog direktorata Dragoš Diakonesku i jedan od upravnika te organizacije Danijel Ruse.