Foto: Kim

Kosovska kriza

Protest u Mitrovici zbog pritvaranja Srbina

Cilj protesta da se Slavoljubu Joviću omogući odbrana sa slobode i da se ne radi o pritisku na pravosuđe

Politika
> 18:26h

KOSOVSKA MITROVICA - U severnom delu Kosovske Mitrovice danas u podne će biti održan protest građana koji traže da se Slavoljub Jović, koji je uhapšen pre desetak dana, brani sa slobode.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice Nebojša Jović izjavio je da je cilj protesta da se Slavoljubu Joviću omogući odbrana sa slobode i da se ne radi o pritisku na pravosuđe.

Viši sud u Kraljevu odredio je pritvor do 30 dana Slavoljubu Joviću, zvanom Pagi, i pokrenuo istragu protiv njega zbog sumnje da je 1. juna 2012. u Rudaru, kod mosta na reci Ibar, pokušao da ubije pripadnike Kfora.

Posle saslušanja pred istražnim sudijom, tokom kog se Jović branio ćutanjem, istražni sudija je doneo rešenje o pokretanju istrage protiv njega i prihvatio predlog tužilaštva da mu se odredi pritvor.

Jović se tereti da je iz neposredne blizine ispalio više projektila u pripadnike Kfora, od kojih je dvojicu ranio, dok je živote ostalih doveo u opasnost.

Na teret mu se stavlja krivično delo teško ubistvo u pokušaju, kao i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.