Vanredna situacija

Divčibare bez vode, presušilo jezero

Zatvoreni ugostiteljski objekti. Za meštane valjevski "Vodovod" će svakodnevno obezbeđivati cisternu sa pijaćom vodom, a u pripravnosti su i dve vojne

Srbija
> 00:00h

VALJEVO - Divčibare su od danas bez vode jer je jezero lokalnog vodovoda presušilo, pa je proglašena vanredna situacija tokom koje će biti zatvoreni i ugostiteljski objekti.Jedino će raditi hotel "Pepa" koji ima sopstvenu bušotinu.

Za meštane valjevski "Vodovod" će svakodnevno obezbeđivati cisternu sa pijaćom vodom, koja će biti postavljena u centru Divčibara, a u pripravnosti su i dve vojne cisterne, koje će u slučaju potrebe takođe biti postavljene na Divčibarama.

Gradski štab za vanredne situacije naložio je valjevskom "Vodovodu" da očisti jezero na Divčibarama odakle se lokalni vodovod snabdevao vodom, a gde se godinama taložio mulj.

Čišćenje će koštati četiri do osam miliona dinara, a procena je da bi u slučaju ozbiljnijih padavina vodosnabdevanje na Divčibarama moglo da se normalizuje za deset dana.

Hotelijeri su prinuđeni da otkažu ranije ugovorene aranžmane, pa će šteta koju su zbog restrikcija u snabdevanju vodom sada biti još veće.

Divčibare godinama imaju problema sa vodom. Lokalne česme su zabranjene za upotrebu, pa je jedino dugoročno rešenje povezivanje na gradski vodovod iz Valjeva. Preduslov za to je završetak hidro sistema Rovni na reci Jablanici, te izgradnja cevovoda pitke vode Valjevo-Divčibare.