Ratni zločin

Srpski zet Bitići ne seća se da je Krasnići ubijao

Iljir Bitići koji je rekao da je "srpski zet" izjavio da optuženi Mark Kašnjeti rekoa da se neseća da je na dan ubijanja sprskih civila video optuženog

Crna Hronika
> 16:38h

BEOGRAD - U nastavku suđenja nekadašnjem pripadniku OVK Marku Kašnjetiju iz Prizrena za ratni zločin, polovinom juna 1999. godine, protiv civila srpske nacionalnosti, danas je u Specijalnom sudu svedočio Iljir Bitići, koji nije mogao da se seti da li je tog dana video optuženog.

Bitići, koji je radio u knjižari u Prizrenu u kojoj je optuženi, po njegovim rečima stalno dolazio, rekao je da Kašnjeti nikada nije dolazio u uniformi i da misli da optuženi "i da je hteo, nije mogao da bude pripadnik OVK, jer mu je žena bila teško bolesna a majka stara".

Bitići je za sebe rekao da je "srpski zet" ali da sa Kašnjetijem nije nikada zajedno dolazio u Beograd i Smederevo.

Na svedočenju u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, Bitići, kome je pokazana fotografija sa oznakom "A" je rekao i da nikoga sa te fotografije ne prepoznaje.

Prema navodima optužnice koju je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo 11. maja 2012., Kašnjeti se tereti da je kao pripadnik OVK 14. juna 1999. u Prizrenu izvršio krivično delo ratni zločin prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti u nameri da ih primora da napuste područje opštine.

Na suđenju je odbijen i predlog odbrane da se prikaže video snimak televizije "Klan Kosovo" uz obrazloženje "da je suvišan i da nema potrebe da se prikazuje".

Kašnjeti se sumnjiči da je tada, u 11 sati pre podne zaustavio automobil "jugo 55" u kojem su se nalazili oštećeni, nakon čega im je naredio da izađu iz vozila, pretresao ih, uzeo lična dokumenta, novac i druge vrednosti, udario jednog od njih kundakom puške u glavu i vezao im ruke kanapom.

"Zajedno sa ostalim nepoznatim pripadnicima OVK, pretnjom oružjem da će ih ubiti, sproveo ih je niz ulicu udarajući ih kundakom svoje puške po glavi i telu, do dvorišta jedne kuće, gde ih je držao zatvorene više sati", navodi se u optužnici.

Kašnjeti je navodno posle toga sa nepoznatim pripadnikom OVK oštećene odvezao do prizrenskog naselja Ortokol, zaustavio vozilo, izbacio ih iz njega i naredio im "da odu u Srbiju ukoliko žele da ostanu u životu", oduzevši im pritom vozilo i sve stvari u njemu.

Kašnjetija je, polovinom aprila ove godine uhapsila srpska policija na administrativnom prelazu Merdare, na ulazu a na početku suđenja je negirao navode optužnice.