Nijedan nije odobren

Iz Srbije duplo zahteva za azil u Nemačkoj

Prošlog meseca su 2.673 državljana Srbije zatražila azil u Nemačkoj

Društvo
> 12:22h

BERLIN - Broj građana Srbije koji su u Nemačkoj u oktobru zatražili politički azil skoro je udvostručen u odnosu na septembar, ali nijedan nije dobio azil. Prema podacima Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu, prošlog meseca su 2.673 državljana Srbije zatražila azil u Nemačkoj. U septembru ih je bilo 1.395, u avgustu 496. Vidno je porastao i broj građana Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova koji u Nemačkoj traže azil. Tako je u oktobru 1.350 osoba iz Makedonije zatražilo azil, u septembru i avgustu ih je bilo 1.040, odnosno 620. Iz BiH je došlo 630 novih podnosilaca zahteva za azil, dok ih je u prethodna dva meseca bilo 214, odnosno 109. Broj građana Kosova koji u Nemačkoj traže azil porastao je sa 137 u avgustu na 344 u oktobru. Prošlog meseca je 505 osoba od nemačkih vlasti dobilo status zaštićenog izbeglice, od čega 41 stranac uživa status političkog azilanta. No, kako se posebno naglašava u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova među ovim ljudima nema nijednog srpskog, makedonskog, bosanskohercegovačkog ili kosovskog državljanina. U periodu od januara do oktobra je, prema sada objavljenim podacima, 6.829 državljana Srbije zatražilo politički azil. Sledi Avganistan (6.096), a potom zemlje iz kojih je došao znatno manji broj podnsilaca zahteva za azil: Sirija (4.606), Irak (4.453) i Makedonija (3.946). U prvih deset meseci ove godine su 50.344 stranca zatražila u Nemačkoj politički azil, što je znatno više nego tokom cele prošle godine, kada je bilo 45.740 novih zahteva za azil.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih (Friedrić) je već posle objavljivanja podataka o broju novopodnetih zahteva za azil za septembar zatražio uvođenje oštrih mera da bi se smanjio broj građana Srbije i Makedonije koji traže azil u Nemačkoj.

Pored smanjenje novčane pomoći za ove ljude i ubrzavanje postupka njihovog vraćanja u zemlje porekla, Fridrih je najavio i mogućnost pokretanja procedure za suspenziju bezviznog režima za građane Srbije i Makedonije. Njegovi predlozi naišli su na kritiku humanitarnih organizacija, pre svega zbog toga što je reč prevashodno o Romima iz ovih zemalja.

Predsednik Centralnog saveta Sinta i Roma u Nemačkoj, Romani Roze (Rose) je krajem oktobra uoči otvaranja spomenika Sintima i Romima žrtvama nacističkog genocida oštro kritikovao Fridrihove izjave date u vezi sa porastom broja zahteva za azil Roma iz Srbije i Makedonije.

"Raspravljati o temi zloupotrebe prava na azil na primeru manjine kao što su Sinti i Romi smatram vise nego diskriminirajućim. To je delom čak i hajka", rekao je Rose.