Foto: KURIR

Pod sumnjom

Sarajlije pokrenule istragu u Miškovićevom Standardu

Mali deoničari kompanije "Standard" nadležne institucije i policijske agencije uputili su pisma na više adresa u kojima upozoravaju na, kako tvrde, bezočni kriminal rukovodstva i većinskog vlasnika firme, biznismena Miroslava Miškovića

Planeta
> 22:14h

SARAJEVO - Tužilaštvo Kantona Sarajevo naložilo je istragu kompanije "Standard" čiji je većinski vlasnik srpski biznismen Miroslav Mišković, koga mali deoničari terete za nestanak dvadesetak miliona maraka, odnosno desetak miliona evra.

Mali deoničari kompanije "Standard" nadležne institucije i policijske agencije uputili su pisma na više adresa u kojima upozoravaju na, kako tvrde, bezočni kriminal rukovodstva i većinskog vlasnika firme, biznismena Miroslava Miškovića.

Kompanija "Standard", koja je bila jedan od najvećih proizvođača nameštaja, medijsku pažnju je privukla krajem 2007. godine kada je njen tadašnji većinski vlasnik, nemačka kompanija Sćieder Mobel Holding GmbH, inače najveći evropski proizvođač nameštaja, proglasila bankrot.

Godinu dana kasnije, u septembru 2008. godine, "Delta Real Estate", kompanija u vlasništvu Miškovića, preuzela je većinski udeo u firmi "Standard" Sarajevo.

Vrednost ove akvizicije ostala je tajna, a navodno je Miškovićeva Delta 63,83 posto deonica "Standarda" od dotadašnjeg većinskog vlasnika, Sćieder Mobel Holding GmbH, kupila za desetak miliona maraka, navodi nedeljnik" Slobodna Bosna"

Nakon preuzimanja "Standarda", u javnosti su se pojavile spekulacije da je Mišković tu kompaniju kupio prvenstveno radi vrlo atraktivnog zemljišta, te da će kompletnu proizvodnju nameštaja preseliti na neku manje atraktivnu lokaciju, a postojeće iskoristiti za gradnju šoping centara i stambeno-poslovnih kompleksa.

Nedeljnik podseća da je pre preuzimanja "Standarda", Mišković sa svojim tadašnjim poslovnim partnerom, utemeljiteljem "Dnevnog avaza", predsednikom Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudinom Radončićem, osnovao zajedničku kompaniju President nekretnine.

Radončićeva stranka je viđena kao jedna od članica nove "šestorke", umesto Stranke demokratske akcije (SDA), a on je predložen za ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH.

Odmah nakon preuzima "Standarda", Mišković je pokazao interes za kupovinu "Sarabona", nekada vodećeg proizvođača slatkiša u BiH.

U vlasništvu ovog poduzeća nalazi se zemljište površine 24.000 kvadratnih metara, te objekti s infrastrukturom na 12.000 kvadrata koji su u neposrednoj blizini "Standarda", preduzeća koje je već bilo u rukama Miškovića.

Usled recesije i krize Mišković nije preuzeo "Sarabon", ali je ostao većinski vlasnik "Standarda", gde su se vrlo brzo počele da se dešavaju, kako se tvrdi, teško objašnjive, nezakonite stvari.

"Naša fabrika podigla je višemilionske kredite kako bi "pomogla" Miškoviću da zatvori tender za preuzimanje fabrike, što je moralo biti urađeno po zakonu o preuzimanju deoničarskih društava.

Za uslugu koju smo svojevremeno učinili Miškoviću, mi deoničari sada vraćamo te kredite koji su dizani pod vrlo sumnjivim okolnostima", navodi se, između ostalog, u pismu malh deoničara upćenom na više adresa, prenosi "Slobodna Bosna".