Hrvatska

Afera Hipokrat: Na ispitivanju lekari i farmaceuti

Iz Farmala su kontinuirano nagrađivali lekare i apotekare da izdaju i propisuju njihove lekove, davali su im mito u vrednosti 10 odsto propisanih ili prodatih lekova

Planeta
> 04:34h

ZAGREB - U velikoj akciji državnog tužilaštva i kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala pod nazivom "Hipokrat" privedena je cela uprava farmaceutske kompanije Farmal iz Ludbrega kod Varaždina na severu zemlje, 27 njihovih terenskih zastupnika, 49 lekara i jedna apotekarka, a počelo je i njihovo ispitivanje.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je da je pod istragom oko 350 lekara opšte prakse iz cele Hrvatske, što je nešto manje od 10 posto ukupnog broja lekara koji se kreće oko 4.500.

Kako je saopšteno iz Kancelarije, postoji osnovana sumnja da su iz Farmala kontinuirano nagrađivali lekare i apotekare da izdaju i propisuju njihove lekove. Davali su im mito u vrednosti 10 odsto propisanih ili prodatih lekova. Uhapšenima su pretražene kuće, kao i sedište kompanije u Ludbregu, a juče posle podne prve uhapšene počeli su da dovode na ispitivanje u sedište kancelarije, nakon čega će tužilaštvo odlučiti hoće li za osumnjičene zatražiti istražni zatvor.

U saopštenju se navodi da su prve informacije o ovoj aferi dobijene od novinarke Slobodne Dalmacije Nataše Škaričić. Iz zagrebačkog županijskog suda saopšteno je da će uhapšeni pred dežurnog istražnog istrage najverovatnije biti dovedeni danas.

Ministar Ostojić je na konferenciji za novinare u Splitu podržao akciju i naglasio da neće tolerisati bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu, kao i da će lekari biti ispitivani u etapama kako se ne bi urušio zdravstveni sistem.O akciji ga je juče ujutru informisao državni tužilac Mladen Bajić.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) saopštio je da podržava akciju, a naglašeno je i da će na svaki mogući način obezbediti dostupnost i kontinuitet zdravstvene zaštite osiguranim osobama.HŽO je već ponudio sve oblike saradnje direktorima domova zdravlja i županijskim kancelarijama, pa ako neke ordinacije porodične medicine ispadnu iz mreže javno-zdravstvene službe, HZZO će naći način da se organizuje rad ordinacija kako osiguranici ne bi bili uskraćeni, navodi se u saopštenju.

Predsednik Hrvatske lekarske komore (HLK) Hrvoje Minigo podržao je akciju i izrazio žaljenje što ima takvih slučajeva ima.

Ističući da se podržava pokretanje krivičnog postupka protiv počinilaca, Minigo je naglasio da će HLK tek nakon pravosnažnih presuda moći pokrenuti disciplinski postupak protiv lekara.Kompanija Farmal je deo nemačkog farmaceutskog koncerna Dermafarma (Dermapharma), zbog čega će o aferi biti informisana i nemačka vlada.

Mediji ističu da je Farmal poznat da radi po sistemu provizije i deljenju para i bonova lekarima kako bi koristili njihove lekove, ali i da to rade i druge kompanije.