Foto: KURIR

Srpski oficir

Veselin Šljivančanin: Gotovinu dočekao premijer, nas se stide

Hrvatski generali i njihova država imali su cilj, koji su i ostvarili, i dočekani su kao heroji, a Srbija se svojih oficira stidi. To je naša nesreća, kaže za Kurir Šljivančanin

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Boli me srpska nesloga! Veselin Šljivančanin, bivši oficir Vojske Jugoslavije koji je u Haškom tribunalu proveo deset godina, o oslobađanju hrvatskih generala Gotovine i Markača kaže da su oni u svojoj zemlji dočekani kao heroji, a da se Srbija svojih oficira, nažalost, stidi. - Još me boli nepravda. Proveo sam deset godina nedužan u Hagu i u pravdu tog suda nikad neću da verujem. To vam je Meronova pravda, on tamo o svemu odlučuje. Ali želim da verujem u svoj narod i svoju državu. Da nas se ne stide. Hrvatski generali su imali svoj cilj i državu koja je stala iza njih i, što je za njih najvažnije, dočekani su u Zagrebu kao heroji - kaže Šljivančanin za Kurir i gotovo kroz suze i dodaje: - Mene je iz Haga na aerodromu dočekala samo porodica, advokat i nekoliko prijatelja, a Gotovini i Markaču je klicala cela Hrvatska - od predsednika do premijera. A kako mi je bilo dok sam gledao radovanje u Hrvatskoj, to moja duša zna, ali i onih 220.000 ljudi proteranih te 1995. godine. Da li je to pravda, ne znam. Poželeću i Gotovini i Markaču sreću na slobodi, kao što su i oni meni. Obojicu sam upoznao u zatvoru i neću da lažem, nikad mi nijedan od njih ništa ružno nije rekao, a kamoli vređao. Šta su oni lično o meni mislili, da li me mrze što sam Srbin, to je njihova stvar. (S. M.)

Srpski oficir nije imao pomoć države u Hagu

I dalje sam građanin drugog reda Bivši haški optuženik ističe da je najgore od svega što se u svojoj zemlji, koju je časno branio, i dalje oseća kao građanin drugog reda. - Pa je l’ normalno to što sam morao da lično pišem i tražim odobrenje od bivšeg ministra odbrane Šutanovca da kao vojno lice koristim propusnicu za bazen, što mi kao oficiru nisu dali prostor vojske za promociju knjige. E, to je naša nesreća. Uvek ću biti zločinac, iako je potvrđeno i od tog suda da nisam - zaključio je Šljivančanin.