Specijalni sud

Milovanović: Bežao sam jer su me maltretirali čuvari

Željko Milovanović ispričao je sudiji da je pokušao da pobegne zajedno sa Sretkom Kalinićem zbog torture koju je trpeo pošto kako navodi je lažno optužen za organizovanje štrajka glađu u Centralnom zatvoru

Crna Hronika
> 21:58h

BEOGRAD - Optuženi Željko Milovanović ispričao je na suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu da je sa Sretkom Kalinićem iz pritvorske jedinice tog suda u februaru pokušao da pobegne zbog torture koju je trpeo pošto je, kako je naveo, lažno optužen za organizovanje štrajka glađu u Centralnom zatvoru. "Sve je počelo od protesta u CZ-u. Kada je Toma Nikolić, sadašnji predsednik, počeo štrajk glađu ispred Skupštine Srbije (april 2011), onda smo i mi počeli miran štrajk, a mene su proglasili krivcem i organizatorom. Prebacili su me prvo u neku kancelariju, u kojoj su upravnik i načelnik počeli da skaču i psuju Nikolića...", naveo je Milovanović.

Posle toga on je prebačen iz Okružnog zatvora u Bačvanskoj ulici u pritvorsku jedinicu u zgradi Specijalnog suda, odakle je u februaru sa Kalinićem pokušao bekstvo.

"Ovaj beg bio je iniciran svim radnjama koje su upravnik i načelnik preduzeli - vezivali mi i ruke i noge lancima ne samo kad izlazim već i kad sam u ćeliji", ispričao je optuženi koji je u pritvoru tri i po godine, jer mu se sudi za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Na današnjem suđenju svedočila su i dva čuvara, a suđenje se nastavlja sutra kada bi trebalo da svedoče pripadnici Žandarmerije koji su sprečili beg Milovanovića i Kalinića. Suđenje će, kao i danas, iz bezbednosnih razloga biti održano u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu,

a na optuženičkoj klupi će se naći i dvojica stražara Ninoslav Strahinić i Nenad Mitrović, koji se terete da su im pomogli u pokušaju bekstva.

Strahinić i Mitrović bili su dežurni čuvari u pritvorskoj jedinici, kada su 7. februara, oko 5.30 sati, Kalinić i Milovanović uspeli da izađu iz svojih ćelija 75 i 77 i pokušaju da napuste zatvor u Ustaničkoj ulici, ali su ih u tome sprečili pripadnici Žandarmerije koji čuvaju zatvorski kompleks sa spoljne strane.