Foto: Jelena Obradovic

Kurir otkriva

Mišković s parama pobegao na Kipar!

Na ofšor firmu „Hemslejd“, koja je u vlasništvu najbogatijeg Srbina samo u dve godine slilo se na ime prihoda više od 2,2 milijarde evra

Društvo
> 02:02h

BEOGRAD - Imperija. Ofšor firma „Hemslejd“, čiji je vlasnik Miroslav Mišković, imala je 2009. godine prihod od 1,7 milijardi evra, a 2010. godine 568 miliona evra. Reč je o novcu iz oko stotinak „Hemslejdovih“ ćerki-firmi u Srbiji, na Balkanu i u Evropi. Ovaj podatak, koji je Kurir otkrio, mogao bi da pomogne srpskoj policiji u istrazi o, kako je preneo Novi magazin, poslovanju Miškovićevih ofšor kompanija. Prednost firmi registrovanih u poreskim rajevima, poput Kipra, jeste da im se ne znaju vlasnici, kontrola njihovog poslovanja i odnosa između matice i ćerki-firmi skoro da ne postoji. Pravim vlasnicima pomažu da plate manje poreze na dobit i isplatu dividendi iz profita nego što bi to mogli u Srbiji.

Mišković je ofšor preduzeća registrovao ne samo na Kipru već i u drugim poreskim rajevima, kao što su Britanska Devičanska ostrva, Holandija... „Hemslejd“ je samo jedno od njih, a prema finansijskom izveštaju iz 2010. godine, tada je i sam bio vlasnik 12 ofšor firmi. Na „Hemslejd“ se vodio i prodati „Delta Maksi“, a i dalje se vodi „Delta holding“ i „Delta rilestejt“, možda trenutno najvrednija Miškovićeva firma jer je vlasnik skoro svih njegovih nekretnina i zemljišta. Preostalih 85 odsto akcija „Delta rilestejta“ drži „Astatin“, opet sa Kipra. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i regionalna novinarska grupa OCCRP nedavno su, prilikom jednog istraživanja, otkrili ofšor kompaniju nepoznatog vlasnika iz Belizea, koja je preko ćerki-firmi za nešto više od godinu dana u Srbiji kupila preduzeća s nekretninama vrednim najmanje 40 miliona evra. U svim kupovinama ovlašćena lica su bili menadžeri „Delta rilestejta“, firme Miroslava Miškovića.

Gradi na Kipru Na Britanskim Devičanskim ostrvima, kako je preneo Novi magazin, osnovan je „Hitomi“, koji je trenutno predmet istrage i korišćen je prilikom prodaje „Delta Maksija“ i sporne konverzije 16 hektara zemlje na Novom Beogradu. „U ime ‘Hitomija’ pregovore je vodila Tatjana Jeronimides, Miškovićeva desna ruka, koja je na čelu ‘Hemslejda’. Kiparska štampa je nedavno povezala suprugu Marija Jeronimidesa, donedavno glavnog spoljnopolitičkog savetnika kiparskog predsednika, s najvećim skandalom koji je ovog leta potresao Kipar. Naime, kiparski mediji sumnjaju da je upravo Mišković pokušao da se dokopa posla preuređenja starog aerodroma u Larnaki u veliki centar kineske industrije. Posao je na kraju propao“, preneo je Novi magazin.

„Hemslejd“ godina prihod broj ćerki-firmi 2009. 1,7 milijardi € 121 2010. 568 miliona € 117

Poseduje najmanje 79 kompanija ♦ Ofšor15 firmi Gripon, Vejkstid, Langterm, Batoni trejding, Novofan, Elkor, Ababl, Almeko, Askver, Ivenful enterprajzis, Glimlajt, Vesternajz investment, Hitomi, Astatin, Delpaser ♦ Nekretnine 15 firmi Delta rilestejt, Delta park propertis, Narodna radinost komerc, Leskovački sajam, Gamiko, Delta lend, Apsolut properti, Siti apartmants, Hopar... ♦ Agrar i hrana14 firmi (Podunavlje, Delta vet med, La Verdura, Topola, Interservis, Napredak, Kozara, Jedinstvo, Danubijus, Mioni, Agroapoteka...) ♦ Region, Rusija, Ukrajina24 firme (Delta fud (Moskva), Delta M CG, Prezident nekretnine (Banjaluka), Standard Sarajevo, Gemeli eksport (Skoplje), Vlamanda (Hrvatska), TD Renesans (Rusija)...) ♦ Razno11 firmi (Delta DMD, Delta motors, Delta pak, Delta broker, Erstar, Delta MC, Delta platinum)