Evo zašto ga zovu „antisrpski sud“

KAZAMAT: Samo Srbi trunu u Sheveningenu!

Posle oslobađanja Gotovine i Markača, u pritvoru Haškog tribunala ostao samo jedan Hrvat, nijedan musliman i čak 20 Srba

Politika
> 15:40h

BEOGRAD - Kazamat za Srbe. Posle oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, u pritvoru Haškog tribunala ostali su samo Srbi. Pred Tribunalom se, naime, vode postupci za 33 optužena, od kojih su 24 Srbi, šestorica Hrvati i trojica Albanaca. Ali u pritvorskim ćelijama Sheveningena, prema istraživanju Kurira, trenutno je čak 20 Srba i samo jedan Hrvat. - U Sheveningenu su ostali samo Srbi, što jasno govori da je Haški sud politički tribunal. Muslimana u pritvoru nema već godinu dana, pustili su sve Albance na čelu sa Haradinajem i ostavili su tek jednog Hrvata - Slobodana Praljka, i to ne zbog optužnice nego što je Hag utvrdio da ih je slagao za pare! Tvrdio je da je siromašan i tražio da mu Tribunal plaća odbranu, a onda je generalni sekretarijat otkrio da na računima ima sedam miliona evra i da može sam da snosi troškove - navodi poznavalac haških prilika. Praljak je, inače, sa još petoricom Hrvata (svima dopušteno da se brane sa slobode) optužen za progone, ubistva, razaranja, zarobljavanje i deportaciju Bošnjaka 1993. i 1994. na područjima pod kontrolom takozvane Herceg-Bosne. - Ne treba da čudi takvo ponašanje suda, jer dok se naša država stidela svih Srba u Hagu, Hrvatska se brinula za svoje „nacionalne heroje“. Svakog meseca je hrvatske optuženike, pa i Gotovinu i Markača, u Sheveningenu posećivao ministar pravde ili unutrašnjih poslova. I to ne tajno, nego službenim autom hrvatske ambasade u Holandiji - navodi naš sagovornik. Inače, da se brane sa slobode dozvoljeno je samo četvorici naših državljana, petorici Hrvata i svoj trojici Albanaca, među kojima je i bivši zapovednik OVK Ramuš Haradinaj, koji je u kućnom pritvoru na Kosovu. On će doći u Sheveningen nekoliko dana pred 29. novembar, kada će mu biti izrečena presuda po optužbama za zločine nad Srbima na Kosovu 1998. Treba spomenuti i podatak da je u Hagu umrlo sedmoro Srba: dvojica tokom izdržavanja kazne, a petorica pre izricanja presude.

Optuženo 93 Srba i samo 14 muslimana Od osnivanja Haškog tribunala 25. maja 1993. do kraja 2004, kad je bio rok da se završe sve istrage i podignu optužnice, haško tužilaštvo optužilo je ukupno 161 osobu. Pred sudije je izvedeno najviše Srba - 93, Hrvata trostruko manje - 31, bosanskih muslimana tek 14, kosovskih Albanaca - šest i trojica Makedonaca.