U Vojvodini od danas SOS telefon za žene žrtve nasilja

Jedinstveni SOS telefon za žene žrtve nasilja za celu Vojvodinu 0800 10 10 10 dostupan je svakog radnog dana od 10 do 20 sati, a poziv na broj je besplatan

Srbija
> 00:00h

NOVI SAD - U Vojvodini je od danas u funkciji jedinstveni SOS telefon za žene žrtve nasilja, na koji će se javljati volonterke organizacije obučenih za pružanje pomoći i podršku žrtvama nasilja.

Kako je saopšteno novinarima u Vladi Vojvodine, jedinstveni SOS telefon za žene žrtve nasilja za celu Vojvodinu 0800 10 10 10 dostupan je svakog radnog dana od 10 do 20 sati, a poziv na broj je besplatan.

Rad SOS telefona podržavaju Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Telekom Srbija i Kooperativa holandskih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu, kroz program Socijalne tranzicije koji se sprovodi u partnerstvu sa Balkanskim fondom za lokalne inicijative.

Vojvođanski sekretar za ravnopravnost polova Miroslav Vasin rekao je će otvaranjem SOS telefona Vojvodina dobiti novi kvalitet u preventivnom delovanju na suzbijanju rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici.

Jedinstveni SOS telefon za podršku ženama koje su pretrpele nasilje rezultat je inicijative pet ženskih organizacije koje deluju na teritoriji Vojvodine i pružaju specijalizovanu podršku ženama koje su izložene nasilju.

Kako je saopšteno, 25 volonterki prošle su kroz standardizovanu obuku i akreditovane su da pruže direktnu pomoć ženama koje okrenu ovaj broj.

One će korisnicama pružati emotivnu podršku, davati informacije o mogućnostima za izlazak iz nasilja, pravima koja se odnose na zdravstvenu, socijalnu i pravnu zaštitu.

Miroslav Vasin danas je obećao da će pomoći da se obezbedi celodnevna dostupnost SOS telefona.