U Kliničkom centru Srbije pacijente posle infarkta doktori podvrgavaju novoj metodi ugradnje implan

"Kišobran" brani srce

Ugradnjom implantata moguće je blokirati oštećeni deo srčanog mišića i produžiti život

Život
> 11:50h

Srčani udar ne bira! Može da strefi svakog od nas u bilo kom trenutku. Nastaje naglo, nema simptoma upozorenja. Izaziva velika oštećenja na srcu. Na sreću, živimo u eri medicinskih otkrića, a jedno od njih je i implantat "padobran" ili "kišobran" za srce". Njegovom ugradnjom moguće je blokirati oštećeni deo srca i produžiti život obolelom. Tokom prethodne dve godine u Kliničkom centru Srbije (KCS) ugrađeno je 12 takvih implantata. Dr Vladan Vukčević, kardiolog u KCS, kaže za Dr Kurir da se "padobran" ugrađuje kako bi sprečio nepotrebnu potrošnju energije zdravog dela srca. - Ukoliko se desi veliko oštećenje srčanog mišića, taj deo odumire a ostaje velika površina mrtvog tkiva. Srce, bez obzira na to, nastavlja da zdravim delom upumpava krv i u tu zonu. Na taj način se nepotrebno troši energija, a to vremenom slabi srce. U takvim slučajevima neophodno je napraviti dobar, čvrst i tvrd ožiljak, koji će sprečiti upumpavanje krvi u mrtvi deo tkiva. To postižemo ugradnjom "padobrana" - objašnjava dr Vukčević.On navodi da se intervencija radi u lokalnoj anesteziji u sali za kateterizaciju i da je slična ugradnji stenta. - Implantat se uz pomoć katetera kroz venu na preponi dovodi do srca i tamo ugrađuje. Međutim, "padobran" je u prečniku duplo veći od stenta pa zahteva rez od tri do četiri centimetra. U trenutku dok prolazi kroz venu implantat je zatvoren. Kad se postavi na pravo mesto, on se sam, baš kao kišobran, otvara i pričvršćuje za tkivo. Intervencija traje oko sat i po vremena, a posle vađenja katetera rez se ušiva - objašnjava kardiolog i dodaje da pacijent u bolnici ostaje tri dana. Sagovornik Dr Kurira ističe da se, s obzirom na to da je reč o novoj metodi, još nisu pokazale sve dobre i loše strane ugradnje, kao i da svetski tim stručnjaka u SAD odlučuje kom pacijentu može da se ugradi "kišobran". - Uradimo preliminarne preglede, a tim stručnjaka donosi odluku i nalaže izradu implantata. Jer "kišobran" se specijalno pravi za svakog pacijenta ponaosob. Na ovu intervenciju u Srbiji čeka 60 ljudi. U užoj konkurenciji je 21 bolesnik, a 12 njih čeka zakazivanje termina operacije - kaže dr Vukčević.

Beograđanin tvorac "padobrana"!

Tvorac "padobrana" za srce je Beograđanin, inženjer dr Srđan Nikolić, kome je krajem aprila ove godine u njujorškoj Akademiji nauka dodeljena nagrada Edison za razvoj i lansiranje inovativnih proizvoda od velikog socijalno-ekonomskog značaja. Prvi implantat je ugrađen 2005. godine, a od 19 pacijenata, koliko ih je učestvovalo u prvoj kliničkoj studiji, devet ih je bilo na Institutu "Dedinje", a ostali su se nalazili u Nemačkoj.

Šta je "padobran"

Ram "padobrana" je od najtanola - legure nikla i titanijuma, koji se lako prilagođava željenom obliku. Može da se skupi kao kišobran i da se na temperaturi tela raširi. Na krajevima ima male udice kojima se prikači za zid srčanog mišića. Sa donje strane je "nožica" koja ima funkciju amortizera kad nalegne na deo srca.