Foto: Reuters

Protesti širom Italije zbog mera štednje

Moramo da se borimo za svoja prava. Ova vlada ne predstavlja nas , a mere štednje i kresanja budžeta koje je uvela potpuno su antidemokratske, rekao je jedan od učesnika demonstracija u Rimu, student Tomazo Bernardi

Planeta
> 16:12h

RIM - Više desetina hiljada studenata i radnika, okupilo se u subotu u gradovima širom Italije, na protestima zbog strogih mera štednje koje je uvela vlada premijera Marija Montija.

"Moramo da se borimo za svoja prava. Ova vlada ne predstavlja nas , a mere štednje i kresanja budžeta koje je uvela potpuno su antidemokratske", rekao je jedan od učesnika demonstracija u Rimu, student Tomazo Bernardi.

Takođe danas, krajnje desničarska grupa "Kazapaund" prošla je ulicama Rima, uzvikujući: "Monti, odlazi!", a u isto vreme protest su održali i pripadnici antifašističkih organizacija.

U više gradova bile su angažovane i policijske snage, kako bi sprečile nasilje na kontrademonstracijama. Protesti protiv mera štednje održani su i u Napulju, Firenci i drugim gradovima.

Tokom demonstracija nije bilo sukoba.

Monti je u odbranu svog plana štednje rekao da veruje da će njegova tehnokratska vlada biti upamćena po tome što je pomogla Italiji da se izvuče iz duboke ekonomske krize bez spoljne pomoći.