Foto: KURIR

Kako se muljalo u „Azotari“

Tadić štitio Dragina?!

Nekadašnji suvlasnik „Azotare“ Dušan Stupar tvrdi da je o svemu što se dešavalo u toj fabrici obavestio tadašnjeg predsednika Srbije

Društvo
> 13:14h

BEOGRAD - Hapsili redom. Bivši suvlasnik „Azotare“ Dušan Stupar - uhapšen u aprilu prošle godine pa pušten iz pritvora posle nepuna tri meseca - tvrdi da je 23. februara 2012. poslao pismo tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem je napisao sve o problemima u „Azotari“.

Stupar je u intervjuu Pečatu naveo da je ugovor o privatizaciji raskinut 2009. godine. - Od „Srbijagasa“ upravljanje „Azotarom“ i MSK „Kikindom“ dobija firma RST (Raša - Serbija trejding korporejšn). Reč je o firmi s nepoznatim vlasnicima, s osnivačkim kapitalom od svega 10.000 evra i samo dva zaposlena, registrovanoj u prostoriji od 36 kvadrata zakupljenoj baš od „Srbijagasa“ - kaže Stupar. On navodi da je prošle godine „Azotara“ prijavila gubitak od 86 miliona evra, a RST profit od devet miliona. - Napravili su, dakle, takav ugovor da ova firma sa dva zaposlena radi, a ova druga, od strateškog značaja za državu, opslužuje i radi za njen račun. Potpuno nepotrebno je u posao ubačen još jedan učesnik i on sad pravi profit, a velika firma pravi gubitak - zaključuje on. Na pitanje ko je vlasnik RST, Stupar kaže: - To se ne zna. Kao što se ne zna ni ko su vlasnici ove dve firme koje su osnovale RST - „Gasprom Švajc“ i „A enerdži holding“. - A to i jeste glavno pitanje kad hvataš lopova - Ko je pravi vlasnik ovih privatnih firmi? Ko je zaradio devet miliona? Mada, mislim da je pravi iznos i dva-tri puta viši. Da li su oni krali od ovih državnih firmi, od „Srbijagasa“ i „Azotare“? I ko im je to omogućio? - zapitao je Stupar. On napominje i da je 23. februara 2012. poslao predsedniku Srbije Borisu Tadiću pismo da ga, kako je istakao, upozori da ga lažu i šalju mu pogrešne podatke. - Zatražio sam zaštitu i ponudio mu dokaze. Ipak mene hapse. U tužilaštvu me pitaju šta imam da kažem. Tražim da se priloži pismo koje sam poslao predsedniku, jer je tu sve objašnjeno. Posle su me sproveli u Ustaničku, u Specijalni sud. Tamo sam sedeo 81 dan, onda su samo došli i upitali: Dušan Stupar? Da, odgovaram. Spremite se, idete kući - ispričao je Stupar.

Postupak protiv Dragina pokrenut pre godinu i po dana

Istraga nije urađena kako treba

Kako za Kurir otkriva izvor iz istrage, pretkrivični postupak protiv Saše Dragina pokrenut je pre godinu i po, međutim, do formiranja Radne grupe u Upravi kriminalističke policije, koja se bavi spornim privatizacijama, na tome skoro da ništa nije urađeno.

- Predmet je bio razbacan na sto strana. U policijskim upravama Pančeva, Novog Sada, Čačka... Posle godinu obrazloženje ovog slučaja bilo je: „Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, predmet nije spreman za realizaciju“ - otkriva naš izvor. On kaže da je na zahtev Radne grupe sav prikupljeni materijal skupljen na jedno mesto i da se onda videlo da u njemu postoji sasvim dovoljno dokaza.

Stupar tvrdi da je Tadiću poslao pismo 23. februara

Izveštaj revizora Dušan Stupar veruje da je krajnji cilj ovog „posla“ sa „Azotarom“ bio da se značajan resurs dobije za džabe i da se taj resurs iskoristi za lično bogaćenje. - Pročitajte izveštaj ovlašćenog revizora. Tamo je navedeno da je 80 miliona evra pokradeno tako što je roba davana „tašna-mašna“ firmama. „Azotara“, inače, ima softver koji ne dozvoljava da roba izađe iz fabrike ako nije plaćena. A oni su ugasili taj softver i omogućili baš to, tako da su uzimali robu, a nisu plaćali ništa. Davana im je roba bez garancije, bez obezbeđenja, bez ičega. Oni sutra odu u likvidaciju, i nema novca. Pojeo vuk magarca - kaže Stupar.

Ivica Dačić: Policija završila svoj posao Povodom privođenja bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i vlasnika konsalting preduzeća „CES Mekon“ Zvonimira Nikezića, premijer Ivica Dačić kaže da je policija završila svoj deo posla, a da će uhapšene poslati kod istražnog sudije. - Ovo nije prvi put da su oni saslušavani, policija je odradila svoje. Sada su u toku procesne radnje, a oni će biti izručeni ostalim državnim organima - kaže Dačić.