Čudo na Pacifiku

Ostrvo iščezlo sa lica Zemlje!

Peščano ostrvo u Južnom Pacifiku, koje se nalazi na pomorskim mapama, u atlasima, pa i na Guglu, ne postoji, tvrde naučnici

Planeta
> 00:00h

SIDNEJ - Zona sumraka. Pozamašan komad zemlje koji se na Guglovim mapama naziva Peščano ostrvo nalazi se između Australije i Nove Kaledonije, ali naučnici sa Univerziteta u Sidneju koji su otišli do njega nisu pronašli ništa osim okeana. Fantomsko ostrvo više od 10 godina nalazi se na svim kartama. - Želeli smo da pogledamo ostrvo jer navigacione karte na brodu pokazuju da je voda u toj oblasti veoma duboka, oko 1.400 metara - rekla je članica ekspedicije, naučnica Marija Siton. - Ostrvo se nalazi na Guglu i drugim mapama, pa smo otišli da ga pogledamo, ali ostrva nije bilo. Tražili smo ga 25 dana. Svi smo zaista zbunjeni i to je prilično neobično. Kako je ostrvo dospelo na mape? To ne znamo, ali ćemo istražiti - poručila je Sitonova. Pojedini ljudi skloni teorijama zavere i naučnoj fantastici smatraju da veliko komad zemlje postoji, ali u drugoj dimenziji. Naime, Peščano ostrvo se pojavljuje i nestaje u zavisnosti od Zemljinih magnetnih talasa, a to što je snimljeno sa satelita je čista sreća. Drugi pak veruju da inteligentni vanzemaljci imaju napredan tehnološki uređaj koji može da sakrije veliku površinu i da sa ovog ostrva posmatraju ljudski rod. Gugl Ert je izdao saopštenje u kojem navodi da se konsultuje s brojnim izvorima pre nego što napravi mapu. - Svet se stalno menja, a praćenje tih promena je veliki poduhvat. Neke karte su stare mesecima ili godinama - stoji u saopštenju Gugla.

Gugl postavio ostrvo na svojim mapama

Marija Siton 25 dana bezuspešno tražila ostrvo

Ljudska greška Hidrografska služba Australije, koja izrađuje nautičke karte Zemlje, smatra da je pojavljivanje ostrva na nekim mapama rezultat ljudske greške, koja je godinama ponavljana. Australijski listovi prenose da bi ostrvo trebalo da se nalazi unutar francuskih voda, budući da je blizu Nove Kaledonije, ali da francuske karte nemaju ubeleženo to ostrvo.