Zvanična poseta

Selaković: Idem da obiđem Srbe u Hagu

Ministar pravde izjavio da bi trebalo da poseti optužene i osuđene državljane Srbije u Hagu i vidi šta im je potrebno

Politika
> 04:00h

BEOGRAD - Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da bi trebalo da ode u Haški tribunal i poseti optužene i osuđene državljane Srbije pred tim sudom.

"Trebalo bi da odem i posetim te ljude i vidimo šta je njima potrebno. Imamo ljude koji su osuđeni a bili su funkcioneri ove zemlje za koje su glasali građani koji i danas u Srbiji žive. Treba im omogućiti da ono što im je ostalo od života prožive na neki iole pristojan način, a onima kojima nije dovršeno suđenje, država treba da pomogne", rekao je Selaković.

On je naveo da Srbija neće prekidati saradnju s Tribunalom u onom delu koji predstavlja dobro za državljane Srbije koji se tamo nalaze. Selaković je kazao da su hrvatski zvaničnici i tužilaštvo mnogo uložili u odbranu hrvatskih državljana, da su im pomagali i posećivali ih i da je to dalo rezultate, što nije bio slučaj sa Srbijom.

Ne možete da mi kažete da je Haradinaj zajedno sa svojim saradnicima apsolutno nevin, a da su Nebosjša Pavković, Vladimir Lazarević, Nikola Šajinović i Dragoljub Ojdanić krivci, koji su osuđeni na 22, odnosno 15 godina teške robije", ukazao je ministar i dodao da su to merila Tribunala sa kojima Srbija treba da se suoči.

On je dodao da se sad sve više čuje "glasova" koji govore da je to tribunal koji je osnovan na nelegalan način dodajući da drugačiju odluku Srbija nije ni mogla da očekuje.

Haški tribunal nedavno je oslobodio je hrvatske generale Ante Gotovinu i Mladena Marckača, a juče je oslobođen i komadant OVK Ramuš Haradinaj. Oslobađajuće presude oštro su kritikovane u Srbiji.