Foto: KURIR

Političar, a novinar

Đilase, zašto lažeš?

Gradonačelnik tvrdi da nikada nije bio vlasnik novina, iako gomila dokaza ukazuje na postojanje njegovog udela u vlasničkoj strukturi tabloida Pres

Politika
> 19:42h

BEOGRAD - Ne bi taj priznao... Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda i lider DS, i dalje tvrdoglavo odbija da prizna da je bio jedan od vlasnika dnevnog lista Pres, i pored gomile dokaza koji potvrđuju suprotno. Prvi čovek demokrata u intervjuu jednim dnevnim novinama rekao je da mu osnovni posao - posao gradonačelnika - ne dozvoljava da bude vlasnik bilo kog medija (?!). - Kad budem želeo da osnujem neke novine, javno ću to da uradim i garantujem vam da neće finansijski propasti, jer nijedan posao koji sam radio nije finansijski propao - kazao je Đilas.

A dokazi za vlasništvo postoje takoreći crno na belo: naime, u jednom trenutku, 32 odsto Presa imala je izvesna Biljana Kralj, „sasvim slučajno“ advokat iz kancelarije koja zastupa Dragana Đilasa. Lidera demokrata su i Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, i Čedomir Jovanović, predsednik LDP, pozvali da prizna svoj udeo u vlasništvu ovog sada ugašenog tabloida. - Dobro je da Mišković posle sedam godina više ne krije da je vlasnik Presa, a pošto je i gospodin Dragan Đilas vlasnik Presa, bilo bi lepo da i on prestane da se krije - poručio je Vučić, dok je prvi čovek LDP rekao da je opšte poznato da su Đilas i Mišković vlasnici Presa. - Moja zamerka na poslovni svet jeste to što nisu spremni otvoreno da zastupaju svoje interese, kažu kojim se poslovima bave i što pristaju na tu vrstu podaničkog odnosa prema državi i vlasti - rekao je Jovanović. Ovim pitanjem pozabaviće se i Agencija za borbu protiv korupcije, koja je najavila istragu o tome zašto Đilas, kao javni funkcioner - gradonačelnik, nije prijavio kao deo imovine i vlasništvo u dnevnom listu Pres, posebno zato što kao političar na funkciji ne sme da bude vlasnik medija.

Zadužio Pres, pa pravi nove novine I potpredsednica „Delta“ Jelena Krstović potvrdila je da je Pres zajednički biznis Miškovića i Đilasa. Ona je na Tviteru stavila sliku svog rokovnika u kojem je jasno pisalo: „D. Đilas, Pres, poslovanje, ljudi, nova firma, krediti, štamparija“, a datum je 23. 8. 2012. godine. Tu se vidi da je Đilasov Pres napravio 16 miliona evra duga. „Uspešni biznismen“ zatvorio je tu firmu, a sada hoće da pokrene novu novinu.