Foto: KURIR

Pozorište u plamenu

Ugašen požar u Narodnom pozorištu!

Prema prvim informacijama, izgorela je draperija na Velikoj sceni, a vatra je krenula da se širi ka kontrolnoj sobi

Beograd
> 00:00h

BEOGRAD - Plamen u teatru!

Veliki požar izbio je u nedelju veče oko ponoći u zgradi Narodnog pozorišta, na uglu Francuske i Vasine ulice, a u gašenju je učestvovalo 16 vatrogasnih vozila.

Prema prvim informacijama, izgorela je draperija na Velikoj sceni, a vatra je krenula da se širi ka kontrolnoj sobi.

Zaposleni koji su se nalazili u zgradi nacionalnog teatra pokušali su da ugase vatru i, na sreću, niko od njih nije povređen.

- Posle završene predstave radili smo uobičajene poslove kada smo osetili smrad dima. Odmah smo pozvali kolege i počeli da gasimo plamen, a u međuvremenu je spuštena i čelična zavesa - rekao je jedan od radnika pozorišta.

Vatrogasci su za manje od šest minuta bili na mestu požara i ubrzo lokalizovali vatru, koja je pretila da zahvati i ostale prostorije.

Do Narodnog pozorišta došli su ministar kulture Bratislav Petković, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, v.d. upravnika Dejan Savić, kao i brojni glumci.

- Obišli smo veliku scenu. Požar je lokalizovan i njegov uzrok biće utvrđen posle uviđaja - rekao je Antić.

S. I. - A. S. B.

Šteta nije ogromna, Mala scena normalno radi

V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić izjavio je da šteta od požara koji je zahvatio deo scene nije ogromna, ali da Velika scena teatra jedno vreme neće raditi, dok će mala scena "Raša Plaović" normalno funkcionisati.

Savić rekao je da je požar izbio oko ponoći na zađem delu scene, najverovatnije zbog električnih instalacija.

Srećom niko nije povređen, a da požar nije bio toliko veliki govori i činjenica da nije bilo potrebno da se iseče struja kako bi bio ugašen, rekao je Savić.

V.d. upravnika Narodnog pozorišta je naglasio da je ljudski faktor bio na visini zadatka, da su članovi obezbeđenja pozorišta reagovali brzo i odlučno, kao i interventne sluzbe koje su se u najkraćem roku pojavile u pozorištu.

Sreća u nesreći je što gledalište nije zahvaćeno požarom. Sada će biti potrebno da se nađu sredstva za rekonstrukciju, postignu dogovori sa osiguranjem kako bi se šteta šanirala što pre, rekao je Savić.

Mala scena, odnosno "Raša Plaović" biće već u ponedeljak u funkciji, a videćemo koliko će vremena biti potrebno da Velika scena počne sa radom, rekao je v.d. upravnika Narodnog pozorišta.

http://www.youtube.com/watch?v=hVKUi9NNPSY