Foto: Tanjug

Nema dovoljno para

Obustavljena sanacija rudarskih jalovišta u Boru

Vlada Srbije obustavila Projekat sanacije 450 hektara rudarskih jalovišta u opštini Bor povoljnim kreditom Svetske banke, za čije je sprovođenje od 2007. do sada već potrošeno oko tri miliona dolara

Srbija
> 07:18h

BOR - Vlada Srbije obustavila je Projekat sanacije 450 hektara rudarskih jalovišta u opštini Bor povoljnim kreditom Svetske banke, za čije je sprovođenje od 2007. godine do sada već potrošeno oko tri miliona dolara. U odgovoru državnog sekretara Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Tomislava Šubaranovića borskim nevladinim organizacijama koje se zalažu za očuvanje životne sredine, navodi se da je kredit za rekultivaciju stopiran jer je procenjeno da novac predviđen kreditom "nije dovoljan" za rekultivaciju. Za rekultivaciju je bilo namenjeno oko 35 miliona dolara.

Šubaranović je zato predložio da se zbog visoke cene bakra, umesto rekultivacije jalovišta koje Boranima decenijama zbog štetnosti zagađuje useve, jalovina ponovo vrati u proces proizvodnje jer je ustanovljeno da u sebi sadrži i određene količine bakra.

Jalovina je materija koja se izdvaja prilikom procesa dobijanja bakarnog koncentrata.

"Kako bi se pronašao strateški parner koji će u Srbiji na ekološki bezbedan način izdvojiti bakar iz jalovine, Vlada Srbije je najavila javni poziv ponuđačima koji su spremni za ovaj posao. Budući strateški partner će, takođe, morati da se obaveže da će finansirati rekultivaciju ležišta koja bude eksploatisao", naveo je Šubaranović.

Nekoliko borskih nevladinih organizacija je zatražilo da se izvrši sanacija jalovišta jer štetne materije iz njega zagađuju okolinu.

Prema rezultatima uzoraka dobijenih istražnim bušotinama koje je sprovela holandska firma Witteveen - Bos, neki stručnjaci iznose sumnju u ekonomičnost eksploatacije jalovine za dobijanje bakra.

"Witteveen - Bos je tokom prethodnih godinu i po dana uradila pripremne radove kako bi projekat bio tehnički prhvatljiv, urađena je studija procene uticaja na životnu sredinu i pripremljena sva dokumentacija za ovaj projekat", rekao je ranije koordinator projekta inženjer Aleksandar Buđelan.

Prema podacima koje je izneo, do sada je u realizaciju projekta potrošeno oko tri miliona dolara, a tender za izbor izvođača radova je završen.