Foto: FONET

Završen sastanak u Briselu

Dačić: Postignut dogovor, do Nove godine četiri prelaza

Dačić je u Briselu, posle višečasovne radne večere, izjavio da na prelazima Končulj, Merdare, Jarinje i Branjak, neće biti naplate carine za robu koja ide Srbima na severu Kosova, kao i da na tim prelazima neće biti nikakvih obeležja

Politika
> 08:36h

BRISEL - U Briselu je u utorak veče postignut dogovor da do kraja decembra prorade četiri administrativna prelaza između centralne Srbije i Kosova, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić posle sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Dačić je u Briselu, posle višečasovne radne večere, izjavio da na prelazima Končulj, Merdare, Jarinje i Branjak, neće biti naplate carine za robu koja ide Srbima na severu Kosova, kao i da na tim prelazima neće biti nikakvih obeležja.

Prema rečima srpskog premijera, građani sa srpskim dokumentima i srpskim auto-tablicima moći će da slobodno prelaze preko prelaza.

Dačić je precizirao da će dva prelaza biti završena i otvorena do 10. decembra, a druga dva do kraja meseca. Na taj način je, kazao je Dačić, odbačen zahtev prištinske strane da Srbi koriste kosovske tablice, koje ne mogu da dobiju bez uzimanja kosovskog državljanstva.

Sastanak Dačića, Tačija i Ešton u utorak u Briselu nadovezao se na razgovore vođene 19. oktobra i 7. novembra. Nešto posle ponoći, u noći između utorka i srede, kada je sastanak završen, Dačić je rekao da će radne grupe Beograda i Prištine 10. januara nastaviti da razgovaraju o pitanju carina, dokumenata i registarskih tablica.

Prema njegovim rečima, Srbija će suspendovati dogovor "ako bi se desilo da večeras dogovoren režim na administrativnim prelaza bude narušen".

Garant za sprovođenje dogovora, rekao je Dačić, jeste prisustvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Četiri prelaza koji bi trebalo da budu puštena do kraja decembra su Končulj, Merdare, Jarinje i Brnjak, a kako je dodao srpski premijer, to su prelazi privremenog karaktera. Dačić je takođe kazao da je dogovoreno da specijalna jedinica Kosovske policije, u kojoj će većinu činiti Srbi, štititi srpsko kulturno i versko nasleđe - crkve i manastire - na celom Kosovu.

Rekao je i da će pri delegacijama EU u Beogradu i u Prištini biti postavljeni predstavnici Srbije i prištinskih vlasti kao ljudi za vezu za dijalog. Dačić je naglasio da je tokom večerašnjeg razgovora apsolutno stavio do znanja da se na Kosovu mora održati mir, i da "nijedna strana ne sme tamo da naruši odnose među ljudima". Podvukao je i da su razgovori i dijalog statusno neutralni.

"Srbija ima obavezu", rekao je on, "da ispuni dogovore koje je potpisala prethodna vlada, a koji nisu u interesu našeg naroda, ali mi smo sada između čekića i nakovnja, jer ako to ne bismo sproveli, onda na putu ka članstvu u EU ne bismo otišli dalje od statusa kandidata".

Kosovski premijer Hašim Tači je posle razgovora kratko izjavio da je postignut dogovor oko administrativnih prelaza, i da će se tamo nalaziti srpski policajci, kosovski policajci i Euleksova policija.

Upitan da li smatra da li će administartivni prelazi biti državna granica, odgovorio je potvrdno, a upitan hoće li biti tamo državnih obeležja, kazao je: "Ako Srbi ne postave obeležja, nećemo ni mi".