Foto: KURIR

Srbija se digla

Studenti protiv Haga

Mladi akademci okupili se ispred Skupštine kako bi iskazali nezadovoljstvo oslabađajućimpresudama Gotovini, Markaču i Haradinaju

Politika
> 02:32h

BEOGRAD - Konačno nešto normalno u zemlji. Nekoliko hiljada studenata sa fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici okupilo se juče na platou ispred Skupštine Srbije kako bi iskazali nezadovoljstvo oslobađajućim presudama Haškog tribunala Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ramušu Haradinaju. Studenti su nosili transparente „Udruženi Hag - zločinački poduhvat“, „Srbi su rođeni krivi“, „Od vaše pravde nema veće nepravde“, kao i zastave Republike Srbije i Pravnog fakulteta, a u jednom trenutku pridružio im se i ministar pravde Nikola Selaković. - Ako ne dignemo glas, doživljavaćemo nepravdu sve više. Ako je cilj Haškog tribunala bilo pomirenje, onda se to može nazvati samo: pomirenje Srba sa činjenicom da su glavni krivci za sve što se dešavalo tokom devedesetih na Balkanskom poluostrvu - kazao je Selaković i dodao da je na protest došao kao građanin koga je zabolela nepravda. (K. B.)

Nikola Selaković

Traže rezoluciju o Tribunalu Ministar Selaković je naveo da Vlada Srbije naše ljude koji su izručeni Hagu mora tretirati kao svoje državljane, a pored njega, sa studentima su šetali i advokat Toma Fila, poslanici DSS i direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac. Studenti će od Skupštine zatražiti da usvoji rezoluciju o osudi presuda Tribunala, kao i da pokrene raspravu u GS UN o statusu haškog suda.